NYHETER 2022-5-28 KL. 18:00

Minskade passköer på polisen - och fler släppta tider

Av Hans Nilsson

Minskade passköer på polisen - och fler släppta tider
Väntetiderna för en ansökan om pass och nationellt ID-kort kommer fortsätta att minska, enligt polisen. Foto: Hans Nilsson

KRONOBERG. Antalet släppta tider för passansökan har mer än fyrdubblats i region Syd inom polisen, där Växjö ingår, sedan den 6 april. Men köerna är fortfarande långa och arbetet pågår för att minska dem ytterligare. Det meddelar polisen.
I början av april släpptes runt 5 000 tider i veckan i region Syd för ansökningar om pass eller nationellt ID-kort, och i mitten av maj var den siffran uppe i drygt 22 000 släppta tider.

Enligt polisen har väntetiderna för en ansökan till pass eller nationellt ID-kort på en nationell nivå sjunkit med två veckor den senaste veckan jämfört med föregående. Det är nu i snitt knappt 22 veckor och väntetiderna sjunker vecka för vecka.
Flera tekniska lösningar har tagits fram för att underlätta för medborgarna att ansöka om tider till pass eller Id-kort. Det är bland annat bokning med e-legitimation och förstärkningar på passfrågelinjen via 114 14.
- Vi ser att de åtgärder vi vidtagit i region Syd hjälper. Många av passexpeditionerna har utökat sina öppettider till både tidiga morgnar, kvällar och helger. Personalen i region Syd jobbar för fullt med att lösa den här situationen, säger den regionala kommenderingschefen Susanne Hagström Rosenqvist i en presskommentar

Väntetiderna för en ansökan om pass och nationellt ID-kort kommer fortsätta att minska, enligt polisen. Detta eftersom man redan nu har mer personal under utbildning. Dessutom är det fler polisområden som går upp till tvåskift och fler polisområden som kommer att ha öppet på helgerna.
Leveranstiden för närvarande kan på grund av den stora efterfrågan på pass vara upp till fyra veckor efter att passansökan godkänts. Om man ska resa inom Europa/EES/Schengen kan man istället ansöka om ett nationellt ID-kort, uppger polisen.

hans nilsson