NYHETER 2020-3-31 KL. 15:39

Milenas UF-företag sponsras av HRF

Av Hans Nilsson

Milenas UF-företag sponsras av HRF
Milena Grigoryan har designat askar för hörapparater i sitt UF-företag Stylish Box. - Jag ville få mer färg och något mer personligt kring hörapparaterna, förklarar 18-åriga Milena Grigoryan, som går på Teknikum i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. 18-åriga Milena Grigoryan föddes hörselskadad och har hörapparat i båda öronen sedan hon var tre år. Nu har hon designat askar för hörapparater i sitt UF-företag Stylish Box och HRF har sponsrat henne.- Jag ville få mer färg och något mer personligt kring hörapparaterna, förklarar Milena Grigoryan, som går vård- och omsorgsprogrammet på Teknikum i Växjö.
Milena Grigoryan föddes i Armenien i södra Kaukasien i Sydvästasien. När hon var liten var det ingen som insåg att hon hade fötts hörselskadad.
- Jag föddes för tidigt och i Armenien gjorde man inga kontroller av barn som man gör här i Sverige. Så det var inte förrän i Sverige man upptäckte att jag hörde sämre än andra barn, då var jag tre år och fick mina första hörapparater, berättar Milena Grigoryan.

Milena hör dåligt på båda öronen. När hon var liten kände hon att hon var lite udda och att det svårt att hänga med i skolundervisningen i Alvesta dit familjen kom för 15 år sedan.
- Jag skämdes för att jag hade hörapparat, det var jättejobbigt när jag var 7-8 år. Jag var utfryst av alla när jag gick på lågstadiet, minns hon.
Men på alla skolor hon har gått har man haft en teknik som har underlättat det för henne i undervisningen.
- Det som är så fantastiskt här i Sverige är att man har en så modern teknik. Lärarna och mina klasskamrater har en mikrofon och det finns slingor kopplade till hörapparaten så att jag kan höra vad läraren och de andra eleverna säger.
När Milena kom upp i tonåren och gick på högstadiet i Växjö blev det mesta bättre för henne.
- På högstadiet fick jag flera nya vänner som accepterade min hörselnedsättning. Jag slutade att skämmas för min hörapparat och blev mer självsäker, jag vågade erkänna att jag inte hörde ibland och påpekade att läraren skulle använda mikrofonen.

Nu går Milena andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Teknikum i Växjö. När hon skulle skapa ett UF-företag fick hon användning av sina erfarenheter från att ha hörapparat.
- Många hörapparater är så opersonliga och tråkiga, de ser likadana ut, och det gäller askarna man förvarar dem i också. Om man tänker på de skal man har som skydd till mobilen så kan de vara färgglada och personliga, jag ville utvidga det till askarna för hörapparaterna och få mer färg och mer personligt i dem, förklarar hon.
Tre föreningar inom Hörselskadades Riksförbund, HRF, i Växjö tror så mycket på Milenas produkt att de har sponsrat hennes företag Stylish Box med totalt 3 500 kronor.
Det är Föräldraföreningen HRF i Kronoberg, HRF distrikt Kronoberg och HRF Växjö.

Milena har själv ritat askarna. De har ett litet fack för batterierna och det finns plats för två hörapparater och fuktpåsar i dem.
Hon har tillverkat askarna i ett samarbete med ett annat UF-företag med elever på tekniska programmet som har använt 3D-skrivare för plast.
- Jag kommer ha tre olika färger att välja bland på askarna: grönt, rosa-lila och blå. Nu hoppas jag att jag kan sälja askarna. Jag ska marknadsföra dem på Facebook och Instagram och skapa en webbsida för Stylish Box också, berättar Milena.

hans nilsson


Milena Grigoryan har hörapparat i båda öronen sedan hon var tre år. Nu har hon designat askar för hörapparater i sitt UF-företag Stylish Box. Foto: Hans Nilsson


- Jag ville få mer färg och något mer personligt kring hörapparaterna, förklarar 18-åriga Milena Grigoryan, som går på Teknikum i Växjö. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter