NYHETER 2020-10-11 KL. 16:32

Metallarbetare från Alvesta ny ordförande för S

Av Hans Nilsson

Metallarbetare från Alvesta ny ordförande för S
Den före detta metallarbetaren Robert Olesen från Alvesta har valts till ny partidistriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronobergs län. - Jag vill stärka arbetarrörelsen i länet, säger han. Foto: Pressbild

ALVESTA. Socialdemokraterna i Kronoberg har fått en före detta arbetare och metallare som ny partidistriktsordförande: Robert Olesen (S) från Alvesta.
- Det känns väldigt hedrande och omtumlande att bli vald, och jag tror att det är en fördel att jag har en bakgrund i arbetarklassen, säger Robert Olesen.

Den 45-årige före detta metallarbetaren Robert Olesen har trots sina relativa ungdom hunnit med rätt mycket inom det fackliga och inom politiken.
Från 2007 till 2012 var han kommunalråd för Socialdemokraterna i Alvesta. Det var stökiga år i politiken i Alvesta där Robert Olesen lärde sig mycket.
- Det var fantastiskt roligt att få jobba politiskt lokalt på det viset, men allt var ju inte roligt. Det var tuffa beslut som skulle tas, och det var ett politiskt käbbel ibland som absolut inte gynnar någon, allra minst medborgarna, minns han.

Robert Olesen växte upp i ett arbetarklasshem. Han jobbade med tiden som metallarbetare på Fresh Ventilation i Gemla och AB Maskinarbeten i Alvesta, och som lagerarbetare på dåvarande Skrivab i Växjö som nu är Staples.
Från 1998 till 2004 var han metallarbetare på Autoliv Hammarverken i Växjö.
- Det var under de åren jag fick upp ögonen för politiken, och att det inte räcker att engagera sig fackligt för att skapa en bättre arbetsmiljö och bättre villkor, förklarar han.
Robert Olesen har redan varit vice ordförande i Socialdemokraterna i Kronoberg i ett antal år och fackligt ansvarig för partidistriktet.

Nu valdes han nyligen till ny partidistriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg på distriktskongressen.
Han tror att han det vara bra att han har en bakgrund inom arbetarklassen och i kommun- och regionpolitiken för att leda partidistriktet framåt.
- Jag har ju erfarenheten med mig från att växa upp i arbetarmiljö och att jobba som metallare och lagerarbetare. Det kan vara så att jag har en förståelse för hur viktiga det är med bra lönevillkor och en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen, säger Robert Olesen.
- Jag vill stärka arbetarrörelsen i länet och vara ute mer och träffa folk och föra ut våra ideal. Socialdemokraterna är redan det största partiet i Kronobergs län, men jag vill att vi ska växa ännu mer.

Sedan valet 2018 är han dessutom andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg.
- Vi har jätteutmaningar framför oss i hälso- och sjukvården och när det gäller personalförsörjningen och att hålla en bra kvalitet på vården, det hade vi haft även utan corona, säger den nyvalde partidistriktsordföranden för Socialdemokraterna.







Hans nilsson