NYHETER 2020-6-29 KL. 14:01

Mats är förtrollad av idrottsplatser

Av Hans Nilsson

Mats är förtrollad av idrottsplatser
Mats Tallkvist älskar idrottsplatser. En av hans favoriter är Sandsbro AIK:s hemmaplan Sandevi som ligger fint inbäddat i grönska vid Toftasjön. - Idrottsplatser är svensk kultur- och idrottshistoria, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Fotbollssäsongen har startat - en som är extra lycklig för det är Mats Tallkvist i Växjö. Hans stora passion är att besöka idrottsplatser och att dokumentera dem i bild och text. Höjdpunkten hittills var när han gav ut boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” ihop med kulturjournalisten Göran Willis och fotbollsspelaren Ronald Åman.
- Idrottsplatserna är en viktig del i svensk historia, och det var en dröm att få ge ut boken. Jag hade aldrig trott att mitt intresse för idrottsplatser skulle ta mig dit, säger Mats Tallkvist.
Årets start av Allsvenskan och Superettan med Östers IF sköts fram på grund av coronapandemin. Till slut gav Folkhälsomyndigheten klartecken att dra igång säsongen med spel nu i juni, men utan publik på matcherna.
- Äntligen är fotbollen igång, men samtidigt är det jättetråkigt att det inte kan vara någon publik på matcherna. Man går till en fotbollsarena inte bara för spelet utan även för att träffa folk och köpa en korv, det är en social grej att besöka en idrottsplats, säger Mats Tallkvist.

Han om någon bör veta. Det är nog få personer i Sverige som har sett så många idrottsplatser i division 4, 5 och 6 som Mats Tallkvist. Han har dokumenterat 520 idrottsplatser i Sverige.
Det hela började i Älghult 2002, det var där hans passion för idrottsplatser väcktes till liv.
- Jag och min flickvän, som sedan blev min fru, och hennes föräldrar åkte runt och tittade i glasriket och vi hamnade i Älghult. Plötsligt fick jag syn på något, det var Ekensvi, och jag blev helt förtrollad när jag såg entrén till den här idrottsplatsen, berättar han.
- Det var små fina kurer och flaggstänger, det såg ut som entrén till Folkets park.
Sedan dröjde det två år innan hans passion skulle få ny näring.
- Jag var ute och åkte bil med min svärfar. Han fotograferade gamla tågbanor. Vi var i närheten av Ädelfors utanför Vetlanda. Jag såg en skylt i skogen, idrottsplats stod det. Vi svängde in och där låg den, Allseda IF:s idrottsplats Klockarevallen.
- Jag tände till, det var känslan jag fick av allt runt planen. Det var skog och jordbruksmark och så en snygg väggmålning på ett plank som tydligen ska vara målad av en spelarfru.
Det är sådana detaljer Mats lägger märke till och som kanske inte så många bryr sig om. Men det är de där detaljerna på idrottsplatserna som Mats älskar att dokumentera i bild och text.
- Många idrottsplatser är 100 år gamla, det är en kulturskatt. Det är svensk kultur- och idrottshistoria, det är gamla fina träläktare och omklädningsrum och ofta ligger de dessutom vackert vid en skog eller en sjö och det är träd och ängar runt omkring. Tyvärr läggs flera små föreningar ned och planerna står och växer igen eller blir åkermark.

Mats började åka runt och ta bilder på idrottsplatser i södra Sverige, den första var Kungshall i Rydaholm, och byggde en hemsida, Idrottsplats.se, där han lade upp bilderna. Snart blev det en årsalmanacka med bilder på idrottsplatser.
- Jag byggde upp ett kontaktnät med entusiaster och nu har jag 100 besökare per dag på hemsidan. Runt 2012 började jag lägga ut bilder på Facebook också och det har gjort att det har spridits ännu mer. Jag får ofta mejl från folk som undrar om jag vill komma till deras idrottsplats och fotografera.
Efter några år hände det stora saker. Han fick ett telefonsamtal från Stockholm hösten 2014.
- Det var en man som presenterade sig som Ronald Åman, jag hade ingen aning om vem han var. Han sa att han satt där med Göran Willis och att de hade en idé om att ge ut en bok om idrottsplatser. De hade googlat och hittat min hemsida och nu undrade de om jag ville vara med.

Fotbollsspelaren Ronald Åman hade haft en mycket fin karriär som mittfältare i Djurgårdens IF och Örebro SK på 1970- och 80-talet. Han gjorde sju A-landskamper och var med i truppen i VM 1978 i Argentina.
Journalisten och författaren Göran Willis är bland annat känd för sina program på SVT med K-märkt och han har skrivit flera böcker. Nu ville dessa båda herrar inleda ett samarbete med Mats Tallkvist från Växjö.
- De ville göra en bok om hela Sveriges idrottsplatser, men de saknade kunskap om idrottsplatser söder om Stockholm.
De kunskaperna hade ju Mats, så när boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan: en k-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr” på Arx Förlag kom 2016 var en tredjedel av bilderna tagna av Mats.
Han glömmer nog aldrig bokreleasen på Matmässan på Stureplan i Stockholm 2016.
- Det var jättehäftigt. Jag fick stå på en scen inför publik och berätta om boken, det var en massa kända personer där som Tommy Engstrand och Lars Ohly.
- Det var en dröm att få göra en bok, jag hade inte trott att mitt intresse skulle bli till något så stort. Dagens Nyheter, Dagens Industri och Svenska Dagbladet skrev om boken, och jag var med på bokmässan ihop med förlaget, minns Mats.

Boken trycktes i 5 000 exemplar och sålde bra. Mats köpte själv upp flera exemplar från förlaget. Sedan några år åker han runt och föreläser för föreningar och är med på bokmässor och säljer boken. Senast var i slutet på februari på bokmässan i Karlshamn, precis innan corona slog till.
Mats började spela fotboll i Växjö Norra när han var liten i P76-laget, men han slutade i tonåren. Efter det har det mest blivit lite spel i Korpen. Han tror själv att en del av förklaringen till hans stora passion för idrottsplatser kan ha att göra med att han saknar fotbollen och omklädningsrummen.
- Det kan vara så att jag har ett sug efter fotbollen. Jag funderar på att göra comeback, det hade varit roligt att spela i Norrhult eller Tolg till exempel, de har så fina idrottsplatser där, säger 44-årige Mats Tallkvist.
hans nilssonOdenplan i Norrhult, finaste idrottsplatsen i Kronoberg, enligt Mats Tallkvist. Foto: ,Mats TallkvistMats Tallkvist åker runt och föreläser för föreningar och är med på bokmässor. och säljer boken han gav ut ihop med Göran Willis och Ronald Åman. Senast var i slutet på februari på bokmässan i Karlshamn. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU