NYHETER 2021-10-11 KL. 21:00

”Man går här med livet som insats”

Av Anders Jönsson

”Man går här med livet som insats”
Ingerd Johansson vill se sänkt hastighet förbi Tunatorp på väg 30. Med tung trafik i hög hastighet och ingen vägren vågar hon inte längre gå till busshållplatsen.

TUNATORP. Strax norr om Växjö, längs med väg 30, susar den tunga trafiken förbi. Vägrenen är kanske en decimeter bred. Här måste Ingegerd Johansson gå för att kunna ta bussen in till Växjö.– Men det gör jag inte längre, jag vågar inte, berättar hon.
Det är vid Tunatorp som Lokaltidningen hälsar på hemma hos Ingegerd Johansson. För att komma in till hennes bostad måste man svänga in på en väg som egentligen inte syns från väg 30. Man måste ner i låga hastigheter för att kunna ta svängen in på den lilla grusvägen.
– Det har varit många tillbud här ute, men som tur är har det i alla fall hittills inte skett någon allvarlig olycka, säger Ingegerd Johansson.

Om det är lite otäckt att ta sig in på vägen till huset med bil är det inget emot vad Ingegerd tycker hur det är att ta sig ut på vägen för att komma till närmsta busshållplats.
– Jag tar inte bussen in till Växjö längre. Det är med livet som insats som man går ut på väg 30. Det finns ingen vägren och här far många lastbilar förbi. Jag är rädd för att jag ska åka i diket av luftdraget.
I grannskapet är det många som känner stor olust för att ta sig till och från busshållplatserna.
– Det är flera som inte vill gå längs vägen, och än mindre gå över den. Som gående är man helt oskyddad.
Hon har under flera år försökt få lokala politiker och Trafikverket uppmärksamma på situationen vid Tunatorp, men utan att få gehör.
– Trafikverket säger att det är de lokala politikerna som bestämmer, men de vill ju inte sänka någon hastighet.

De vill att Trafikverket ska bygga om vägarna.
– Jag har bott i sex städer runt om i Europa och jag har aldrig varit med om något liknande.
Det hon efterfrågar är inte så mycket.
– Det jag vill se, och det snarast, är att hastigheten sänks till 80 kilometer i timmen förbi här. Bara det skulle hjälpa. Sedan hade det varit bra med en säker passage också så man kan sig över vägen och till busshållplatsen på ett säkert sätt. Som det är nu är det omöjligt.
På önskelistan står också att man kan göra vägen säker för cyklister.
– När jag växte upp i Växjö var det många som cyklade från stan ut till Ör, men det är inte möjligt längre.
Men framför allt handlar det om sänkt hastighet sträckan där bussarna stannar och nerfarten till husen finns.
– Jag vill gärna kunna ta mig in till Växjö med bussen.

Anders Jönsson