NYHETER 2021-2-27 KL. 18:30

Malin Lauber (S) till hård attack mot SD

Av Hans Nilsson

Malin Lauber (S) till hård attack mot SD
Det är i ett inlägg på Facebook som fått stor respons från hennes följare och delats flitigt, som Socialdemokraternas kommunalråd Malin Lauber går till hård attack mot Sverigedemokraterna i Växjö. Foto: Pressbild, Växjö kommun

VÄXJÖ. Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö, Malin Lauber, går på sin Facebook till hård attack mot Sverigedemokraterna i Växjö.
- Det är alarmerande att högernationalistiska röster tar plats i Växjös politik. Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och att samarbeta med dem är att svika de svenska demokratiska värdena, anser Malin Lauber.

Det är i ett inlägg på Facebook som fått stor respons från hennes följare och delats flitigt, som Malin Lauber skriver att hon är upprörd över Sverigedemokraterna i Växjö.
Hon menar att två personer på SD:s ursprungliga valsedel till kommunfullmäktige har kopplingar till extrema nationalistiska rörelser.
”En av dem är ersättare i fullmäktige. Det är alarmerande att högernationalistiska röster tar plats i Växjös politik. Varken slump eller otur kan förklara att personer med extrema och högernationalistiska åsikter lockas till Sverigedemokraterna. SD bottnar i en vit makt-rörelse, grundat av nazist-sympatisörer”, skriver hon.

Malin Lauber tar även upp att det ska ha yttrats upprörande saker under kommunfullmäktige i Växjö. Hon skriver att en avhoppad Sverigedemokrat, nu politisk vilde och aktiv i Alternativ för Sverige, inte respekterar reglerna och skriker åt ordföranden i fullmäktige.
Malin Lauber menar att extremhögern på det här viset blottar sin människosyn och syn på demokratin.
Hon tycker dessutom att SD verkar vara helt resistenta mot forskning när de anser att man inte ska ha böcker med andra språk än svenska och våra minoritetsspråk på biblioteket i Växjö.
”Det försvårar inlärning av svenska menar de. De grundar detta på en dansk undersökning samt att en sverigedemokrat har varit gift med en utomeuropeisk person. Detta är så klart helt tokigt.
Att stärka modersmålet hjälper inte bara då man ska lära sig svenska, utan stärker även inlärning av andra ämnen. Jag lutar mig åt all annan samlad forskning plus min erfarenhet från universitetsstudier i svenska som andra språk och som lärare i ämnet i över 15 år”, skriver hon.

Malin Lauber är orolig och beklämd över den förskjutning hon anser att Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort i riktning mot SD.
”För mig är värderingsfrågorna i politiken de viktigaste, men att samarbeta i sakfrågor med ett parti som saknar all sans och vett, är ett sätt att legitimera det partiets ideologi och ge dem utrymme att sprida sin rasism och fascism”, påpekar hon.
Lokaltidningen har bett Malin Lauber om en intervju, men hon har tackat nej.
”Jag har ingen mer kommentar i det ärendet just nu. Du får gärna kontakta mig framöver om du vill skriva om alla de förslag vi lägger genom skrivelser och motioner om hur vi vill göra Växjö bättre, eller om de interpellationer vi skriver till kommunfullmäktige”, skriver hon.


hans nilsson