NYHETER 2020-7-3 KL. 18:47

Linnéstatyn fick vara ifred - men är faran över?

Av Hans Nilsson

Linnéstatyn fick vara ifred - men är faran över?
Polisen tog hotet om att riva Linnéstatyn på så stort allvar att de var på plats med ett 20-tal poliser. Men statyn fick vara ifred. - Jag aktar mig noga för att säga att det var en bluff, säger Ola Severinsson, kommunpolis. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Runt 20 poliser var på plats nyligen för att bevaka Linnéstatyn i Växjö som påstods ha hotats att rivas av anarkister - men statyn fick vara ifred och frågan är då om det hela bara var en bluff. - Jag aktar mig noga för att säga att det var en bluff. Vi bedömer risken som låg att någon ger sig på Linnéstatyn, men visst finns risken ändå, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö.
Nyligen spreds ett inlägg på Twitter och Facebook med en uppmaning om att samlas i Växjö den 27 juni klockan 14.00 för att riva ned Linnéstatyn i Linnéparken i Växjö och protestera mot rasism.
Inlägget påstods ha skrivits av anarkister i antifa, AFA, antifascistisk aktion i forumet Flashback.
I samma veva fick Växjö kommun ett mejl om Linnéstatyn där en person kritiserade Linné och undrade hur kommunen skulle göra med Linnéstatyn.

Polisen i Växjö tog hotet mot Linnéstatyn på så pass stort allvar att de var på plats med ett 20-tal poliser den 27 juni vid 14-tiden.
Men ingen kom till Linnéparken för att riva ned statyn eller protestera mot rasism.
- Vi trodde inte att det skulle bli något, men vi måste ändå ta sånt här på allvar. Vi har inte de resurserna att vi kan utgå från att det inte ska bli något och sedan plocka in en massa folk om något skulle hända, säger Ola Severinsson vid polisen i Växjö.
Frågan är då vem eller vilka som låg bakom kontot på Flashback och uppmaningen om att riva Linnéstatyn.
- Det vet vi inte, vi har inte lyckats spåra det. Kanske har vi inte lagt så mycket tid på det, men vi har inte kommit fram till vilka eller vem det var som låg bakom det här, säger Ola Severinsson.
- Det finns många troll på nätet och det var ju ingen som dök upp för att riva statyn, men jag skulle inte våga säga att det här bara var en bluff ändå.

Linnéstatyn vid Stadsbiblioteket i Lund vandaliserades nyligen. Polisen utesluter därför inte att det kan ske även med Linnéstatyn i Växjö vid senare tillfälle.
- Det finns en risk för att det kan ske i Växjö, men i nuläget finns det inte något som pekar på det, förklarar Ola Severinsson.
Inför den 27 juni hade vissa högersympatisörer på Twitter uppmanat till samling vid Linnéstatyn i Växjö för att försvara den mot AFA. Det finns uppgifter om att ett antal högersympatisörer ska ha varit på plats i Linnéparken i flera timmar för att vakta statyn.
- Det finns alltid en risk att motståndarsidan dyker upp när det blir så här uppmärksammat som det blev, säger Ola Severinsson.
I Lokaltidningen hade Sverigedemokraterna i Växjö gått ut med att de skulle närvara vid Linnéstatyn i Växjö om anarkister kom dit för att riva den.
- Vi kommer vara här och manifestera vårt ogillande av att de vill riva ned statyer. De uppför sig som terrorister, förklarade Pernilla Wikelund och Christer Svensson i SD i Växjö.
Pernilla Wikelund säger till Lokaltidningen att de var där och lade blommor vid Linnéstatyn. Bland annat var SD-toppen och riksdagsledamoten Mattias Karlsson, från Rottne ursprungligen, vid Linnéstatyn och lade blommor.hans nilsson


Ingen kom till Linnéparken i Växjö för att riva ned Linnéstatyn. - Men vi måste ta sånt här på allvar, säger Ola Severinsson, kommunpolis i Växjö. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU