NYHETER 2021-11-23 KL. 09:35

Liljas i samarbete med London Electric Vehicle Company

Av Hans Nilsson

Liljas i samarbete med London Electric Vehicle Company
Anna Wansland, vice koncernchef på Liljas, Marcus Rosenborg, LEVC, och Oscar Cullberg, vd för Liljas Personbilar AB. Liljas blir nu först i Norden med samarbete med London Electric Vehicle Company. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Liljas Personbilar AB har inlett ett samarbete med London Electric Vehicle Company - LEVC. Man har tecknat ett återförsäljaravtal med LEVC som träder i kraft under senare delen av 2021 och som gäller för Liljas anläggningar i Kalmar och Växjö.
Med det här avtalet blir Liljas först i Norden om att samarbeta med London Electric Vehicle Company.

Enligt Anna Wansland, vice koncernchef på Liljas, delar LEVC och Liljas många värderingar. Båda bolagen har en historia som sträcker sig nästan lika långt tillbaka som bilen själv, säger hon.
- Med det sagt så strävar vi båda efter att hålla oss både innovativa och relevanta. Därför kändes vårt samarbete så naturligt från början. Vi ser verkligen fram emot att presentera LEVC för kunder som uppskattar den där klassiska looken men också älskar teknologi och innovation, säger Anna Wansland i ett pressutskick.

Genom LEVC ser Liljas en stor möjlighet till att stärka sitt utbud inom elektrifierade transporter. Stommen är densamma som på Volvobilar och även större delen av tekniken har man gemensamt. Det gör att våra tekniker redan är experter på dessa bilar, förklarar Oscar Cullberg, som är vd för Liljas.
LEVC använder en teknik i sina elbilar som kallas för REEV och betyder Range Extended Electric Vehicle. Det innebär att bilen alltid drivs av en elmotor, men LEVC fordon har en liten bensingenerator. Den enda uppgiften för den är att hålla batteriet på samma nivå som när föraren startar sin resa. LEVC bilar går ungefär 10 mil på laddad el och ytterligare 40 mil på genererad el.
- Det är en mycket intressant teknik som LEVC använder och den totala räckvidden är imponerande och blir högst relevant för taxi- och transportbilar. Bilarna får dessutom miljöbonus och en årlig skatt på 360 kronor vilket gör dem till ett fantastiskt komplement för oss, säger Oscar Cullberg.

Tre modeller finns tillgängliga hos LEVC och hos Liljas: TX, TX Shuttle och VN5.
Man har redan sett ett stort intresse för VN5. Den modellen har stora skåp och kort svängradie. Försäljning är redan igång hos Liljas.


hans nilsson