NYHETER 2021-11-22 KL. 11:00

Lauber (S) hyllar Löfven - nu kommer Magda-effekten

Av Hans Nilsson

Lauber (S) hyllar Löfven - nu kommer Magda-effekten
Magdalena Andersson valdes till ny partiledare för Socialdemokraterna för ett par veckor sedan. Kanske är det en liten Magda-effekt redan nu i Växjö kommun där S och Malin Lauber - på bilden - har fått nya medlemmar på kort tid. Foto: Privat

VÄXJÖ. När Stefan Löfven tackade för sig som statsminister nyligen förklarade han att han var väldigt stolt över vad han hade presterat under sina år som partiledare för Socialdemokraterna. Malin Lauber - sossarnas toppnamn i Växjö - tycker att Stefan Löfven är värd att hylla.- Han har varit trygg och stabil och svetsat samman partiet. Jag tycker om att han så ofta lyfter fram sin fru Ulla. Det visar på vilken bra person Stefan Löfven är, anser Malin Lauber (S).
Den före detta finansministern Magdalena Andersson valdes till partiledare för Socialdemokraterna på kongresssen i Göteborg för ett par veckor sedan.
Kanske är det så att man kan se en liten Magda-effekt redan nu i Växjö kommun. Här har Socialdemokraterna fått tio nya medlemmar sedan Magdalena Andersson blev vald till partiledare.
Det gläder Malin Lauber, Socialdemokraternas kommunalråd i opposition i Växjö.
- Vi har runt 500 medlemmar i Växjö, så tio nya medlemmar på så kort tid är mycket. Nu har vi fått 50 nya medlemmar sedan årskiftet också, det är en tillströmning av nya medlemmar i hela Sverige till vårt parti nu, säger Malin Lauber.
- Det var dags för en kvinnlig statsminister i Sverige. Magdalena Andersson är väldigt kompetent och hon och den nye partisekreteraren Tobias Baudin är ett bra team som kan lyfta partiet, lägger hon till.

Den nyligen avgående statsministern och partiledaren Stefan Löfven (S) har mötts av en hel del extern kritik för sin insats under de här åren efter att han tillträdde 2012 efter Håkan Juholt.
Men Malin Lauber menar att Stefan Löfven har visat på ett gott ledarskap hela tiden. När han tog över hade det varit rörigt och turbulent i Socialdemokraterna i några år, påpekar hon.
- Det var i ett svårt läge, men Stefan Löfven är en god ledare och en bra person som har sett till att det inte blivit några stora konflikter i partiet. Det var en del intern kritik efter Januari-avtalet med Centerpartiet och Liberalerna, men annars har jag inte hört något.
Malin Lauber tror att Stefan Löfven kommer bli ihågkommen på ett positivt sätt för hur han klarade av att hantera några stora händeler.
- Stefan Löfven har haft det bästa för Sverige för ögonen, och han har tagit sig genom flera stora kriser de här åren och gjort det bra. Det har varit ett svårt parlamentariskt läge hela tiden, och det kom väldigt mycket flyktingar 2015.
- Jag tror att man kommer minnas Stefan Löfven för hur han hanterade framförallt terrorattentatet på Drottninggatan 2017 och pandemin. Han han har hanterat pandemin väldigt väl och varit trygg och stabil, säger Malin Lauber.


hans nilsson