NYHETER 2020-1-24 KL. 11:14

Kulturnatten firar 30 år: ”Det är helt galet”

Av Hans Nilsson

Kulturnatten firar 30 år: ”Det är helt galet”
Barnföreställningen "Kan man" med teatergruppen Obanteatern spelas klockan 13 och 14.30 på Växjö stadsbibliotek på Kulturnatten. Foto: Obanteatern

VÄXJÖ. Lördagen den 25 januari kommer 10 000 personer besöka någon av Kulturnattens 250 programpunkter i Växjö. I år fyller denna manifestation av Växjös lokala kulturliv 30 år och då väljer man galenskap som tema. - Det blir en härlig afton, och det är ju helt galet att kulturnatten firar 30 år, säger Mark Andersson på kultur- och fritidsförvaltningen som är samordnare av evenemanget.
Varje år sedan 1990 har sista lördagen i januari i Växjö helt gått i den lokala kulturens tecken. Det började i mycket liten skala på stadsbiblioteket för 30 år sedan - numera arrangeras Växjö kulturnatt på 73 olika platser i stan med 250 programpunkter.
Kulturnatten invigs klockan 18.00 på Ringsberg av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD). Där bjuds det på en eldshow med gruppen Ignited som även minglar på stan under kvällen. Dessutom kan man träffa konstnären Hanna Virdarson, som har skapat årets kulturnattsbild, i Växjö Konserthus.

Kulturnatten betyder mycket för Växjöborna, tror Mark Andersson på kultur- och fritidsförvaltningen. Han pekar på att evenemanget brukar locka 10 000 unika besökare och att varje person i snitt besöker fyra programpunkter.
- Växjöborna erbjuds en chans att få upptäcka något nytt om den plats de lever på och om det blomstrande lokala kulturlivet. Kulturnatten är ju som ett stort smörgåsbord av lokal kultur, förklarar Mark Andersson.
- För kulturaktörerna är det en fin chans att få visa sin verksamhet för en stor publik odh det är de själva som arrangerar kulturnatten.

Varje år har Kulturnatten ett tema som de deltagande kulturaktörerna kan förhålla sig till, men det är helt frivilligt. I år är temat galenskap. Vid inbjudan refereras till den amerikanske skådespelaren Robin Williams som ska ha sagt så här: ”Du får bara en liten gnista galenskap, om du förlorar den är du ingenting.”
Kulturaktörerna uppmuntras att dyka ner i det kreativa kaoset och utforska temat galenskap, att stirra vanvettet i vitögat och komma med de tokigaste idéerna.
I år har kultur- och fritidsförvaltningen en budget på 400 000 kronor för kulturnatten, det är 50 000 kronor mindre än normalt.
- Pengarna går till att marknadsföra kulturnatten med programfoldrar, affischer och annonser, gager till medverkande i de arrangemang som Växjö kommun själva gör, och till ljud- och ljusteknik. Men de lokala aktörerna får inget betalt, de medverkar på frivillig basis, säger Mark Andersson.
Det finns även ett program för barn och familjer och det marknadsförs under rubriken Kulturknatten.

hans nilsson


Kulturnatten i Växjö firar 30-årsjubileum den 25 januari. Det hela invigs klockan 18.00 på Ringsberg av kultur- och fritidsnämndens ordförande Jon Malmqvist (KD). Där bjuds det på en eldshow med gruppen Ignited. Foto: Ignited


PÅ STARTSIDAN JUST NU