NYHETER 2021-10-21 KL. 07:00

Krönika: Höstfeeling

Av Josefin Petersson

Krönika: Höstfeeling
Foto: Pressbild

Så står hösten åter vid tröskeln och välkomnar oss med frisk luft och färgsprakande löv på träden. Mörker, regn och rusk är förstås några andra ingredienser som hör hösten till men jag väljer att se allt det fina. Tända ljus, krypa upp i soffan tillsammans med en kopp te eller dra på sig regnjackan och gummistövlarna för en långpromenad i skogen, kanske hittar jag svamp till kvällsmaten? Att Jag fick uppleva fjällvandring vid denna årstid är något som jag är innerligt tacksam över. Upplevelsen av magnifikt sagolandskap med dess oändliga vyer och porlande bäckar var magiskt, storslaget och något som jag definitivt hoppas göra om snart igen.

Jag har också fått feeling för att höstrensa bland kläder och inredning. Garderoberna ska gås igenom, ny soffa har äntligen klickats hem och balkongkrukorna ska prydas med bland annat ljung och prydnadskål. Långkok, kryddstarka grytor och mustiga viner med familj och vänner ska avnjutas i kombination med sköna hemmakvällar, träning och scenkonstupplevelser. Denna höst har jag satt upp nya träningsmål som hittills bara peppar och utmanar mig på ett svettigt men sjukt roligt sätt. Det var definitivt på tiden då det var alldeles för länge sedan som jag tog mig ur bekvämlighetszonen. Känslan av att få lära mig något nytt och samtidigt utvecklas stärker både välbefinnandet och
självförtroendet.

Mitt nyårslöfte till fortsatt tid utomhus så mycket som möjligt håller än så länge i sig. Att bege sig ut på promenad, antingen själv eller med sällskap ger mig tid till reflektion och ro både i kropp och knopp.

Jag är dock inte lika rofylld av att pussla som min mamma. Hon har fått några pussel av mig, med dottern som huvudmotiv och ett utav dem hänger redan på väggen. Det kanske är en perfekt höstaktivitet att dela med någon eller göra själv när lusten faller på? Att lägga all fokus, slukas upp och stänga ute övriga världen är både befriande och välbehövligt oavsett om det är träning, matlagning eller pussel. Jag ska i vilket fall fortsätta att fokusera på spontana inspel, överraskningar och vardagslyx. Hösten är här oberoende av vad vi tycker och tänker, dessutom är det snart jul..

Marie Björkmankrönikör