NYHETER 2022-6-5 KL. 16:45

Kriget mellan de somaliska och arabiska gängen: Nio års fängelse för mordet i Araby - tingsrätten tog hänsyn till mördarens unga ålder

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 19-årig man dömts till nio års fängelse för mord efter att ha skjutit ihjäl en 28-årig man på Bokelundsvägen i Araby i september förra året - i en konflikt mellan en somalisk och en arabisk gruppering i Växjö.
Han ska betala ett skadestånd på drygt 160 000 kronor till den skjutne mannens hustru och son och till dödsboet.
Åklagaren yrkade på 14 års fängelse, men Växjö tingsrätt har tagit hänsyn till mannens unga ålder när straffets längd bestämts eftersom han var 18 år vid tiden för brottet.
Den 18-åring som också åtalades för mordet frias helt.

Kriget mellan de somaliska och arabiska gängen:   Nio års fängelse för mordet i Araby - tingsrätten tog hänsyn till mördarens unga ålder
Den 19-årige man som döms till nio års fängelse för mordet på en 28-årig man i Araby får ett lägre straff eftersom Växjö tingsrätt tar hänsyn till att han var 18 år vid brottet.. Foto: Hans Nilsson

Det var natten den 11 september 2021 som en 28-årig man var på väg hem till sin bostad i Araby i Växjö i sällskap med en kamrat.
Plötsligt körde två maskerade personer fram till mannen på en elscooter på Bokelundsvägen.
En av männen hoppade av elscootern och sköt den 28-årige mannen från nära håll med fem skott från en pistol. Skotten träffade i huvud, bål och ben. Sedan lämnade gärningsmännen platsen på elscootern och den skjutne mannen avled på platsen.
Mordet kopplas till en gängrelaterad konflikt mellan en somalisk och en arabisk grupp där mordoffret var en ledargestalt på den arabiska sidan av konflikten, enligt polisen, och utredningen anes vara en av de största någonsin i Kronobergs län.
Redan i augusti 2021 släppte den somaliska sidan en musikvideo som enligt åklagare Emma Berge riktade sig mot 28-åringen och ledaren i den arabiska sidan som sedan blev mördad, rapporterar Expressen. I den videon skjuts en person med fem skott och gärningsmännen flyr på elsparkcykel. Polisen har dragit slutsatsen att det är en manual för hur mordet skulle gå till. Den dömde 19-åringen var med vid inspelningen av musikvideon.
Flera personer har varit misstänkta för delaktighet i mordet. Till slut väcktes åtal för mordet mot en 19-årig och en 18-årig man från den somaliska sidan av kammaråklagare Emma Berge som liknat mordet vid en avrättning.
I målet har bevisningen bland annat bestått i vittnesmålet från kamraten till den skjutne. Han såg händelseförloppet från 15–20 meters avstånd och han har pekat ut de båda åtalade männen, enligt Växjö tingsrätt.
Inget annat vittne har pekat ut de åtalade. Det finns däremot andra vittnen som gjort iakttagelser av gärningsmännen när dessa lämnat platsen.
DNA har säkrats av polisen från 19-åringen på en patron som suttit i mordvapnet. Hylsan låg vid den skjutne 28-årige mannen. Vapnet som användes vid mordet hittades ett par månader senare hemma hos en tjej i Växjö.
Åklagaren Emma Berge har dessutom åberopat en lapp som 19-åringen skrivit på häktet till sina vänner. Där skriver han att den skjutnes kamrat måste tystas för att annars är det hejdå för honom och ytterligare en person.
Från 19-åringens mobiltelefon några veckor före mordet har det även gjorts Google-sökningar på ammunition av samma typ som användes vid mordet.
De åtalade har haft tillgång till en lägenhet i området till vilken gärningsmännen sannolikt tagit sin tillflykt efter mordet, enligt tingsrätten. Mord­vapet har vid tiden för mordet funnits i den gruppering av personer som de båda åtalade tillhört.
De har också haft tillgång till en elscooter under mordkvällen och de har tidigare under kvällen befunnit sig i en bil på Stortorget i Växjö för att spana på den man som några timmar senare sköts till döds.
När det gäller 19-åringen anser tingsrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att han är en av gärningsmännen.
Tingsrätten finner att mordet har föregåtts av viss planering och att mordet var en ren avrättning. Han döms därför för mordet och straffet är nio års fängelse, men åklagaren krävde 14 års fängfelse.
För 18-åringen anser tingsrätten inte att bevisningen är till­räcklig för en fällande dom. Man pekar på att den skjutne kamratens utpekande av honom inte ensamt är tillräckligt. Bevisningen i övrigt mot honom är svagare än mot 19-åringen. Tingsrätten frikänner därför honom helt.
Domen meddelades fredagen den 3 juni.