NYHETER 2021-10-15 KL. 16:40

Komedi i vårdmiljö med och av Spetz

Av Hans Nilsson

Komedi i vårdmiljö med och av Spetz
Sven Björklund spelar tillsammans med William Spetz i vårdcentralskomedin Hjälp mig inte. Foto: Peder Bergstrand

VÄXJÖ. Hjälp mig inte beskrivs som en vårdcentralskomedi. Den är skriven av komikern och skådespelaren William Spetz och i februari kommer den till Konserthuset i Växjö.
Komedier brukar kanske inte utspela sig på vårdcentraler, men det gör Hjälp mig inte. Här möts patienten Marcus, spelad av William Spetz, och allmänläkaren Lennart, spelad av Sven Björklund. Mötet mellan de båda blir tragikomiskt, bisarrt och komplicerat.

Föreställningen är skriven av Spetz som setts både på stan up-scener och i mängd filmer och serier.
– Det har tagit mig nästan tre år att skriva Hjälp mig inte och det har varit det svåraste jag någonsin gjort, samtidigt som pjäsen har gett mig en oväntad frihet. När jag skriver en fiktiv berättelse så är det plötsligt möjligt att vara personligare och gå längre än när jag skrev en självbiografisk monolog. Det är konstigt men spännande. Och jag längtar ihjäl mig, säger William Spetz.

Förra gången han skrev en pjäs var han ensam på scen, nu får han sällskap av Sven Björklund. De två har spelat in flera tv-serier tillsamman, men Björklund är kanske mest känd som en del av humorgruppen Klungan.
– William Spetz har skrivit en väldigt intressant föreställning som jag som skådespelare älskar att få ta mig an då den är fri, lekfull och spelbar på så många olika sätt. Jag är säker på att publiken kommer märka hur kul vi har på scen, säger Sven Björklund.

För regin står Elin Hallberg, hon har tidigare mest arbetat som scenograf och kostymdesigner. Erfarenheter hon tar med sig i rollen som regissör.
– Trots att föreställningen bara utspelar sig i ett rum upplever publiken att karaktärerna lämnar det rummet i och med att samtalet mellan dem tar så spännande vägar och sträcker sig mot så höga höjder, säger Elin Hallberg.

Föreställningen kommer till Växjö och Konserthuset den 17 februari 2022.
Anders Jönsson