NYHETER 2020-4-1 KL. 08:59

Kinga och Ida drar sitt strå till stacken för miljön

Av Hans Nilsson

Kinga och Ida drar sitt strå till stacken för miljön
Från vänster: Ida Nyström och Kinga Kaczynska som har UF-företaget Draw a Straw är nominerade till "Årets UF-företag" i Alvesta. De tillverkar miljövänliga sugrör av vasstrån som är återanvändbara. Foto: Privat

ALVESTA. Tre UF-företag är nominerade till ”Årets UF-företag” i Alvesta kommun. Den 27 mars skulle de ha uppmärksammats på en gala med organisationen Företagarna Alvesta på Rådmannen. Men galan flyttas fram till den 4 september på grund av corona. Lokaltidningen väljer nu att uppmärksamma de tre UF-företagen.
Kinga Kaczynska och Ida Nyström i Alvesta, som går på Skanskagymnasiet i Växjö, står bakom ett av de nominerade UF-företagen, Draw a Straw.

De vill fokusera på att eliminera användningen av engångsplast genom att producera miljövänliga sugrör av vasstrån som är återanvändbara.
- Vi gör det här för att vi vill uppmärksamma att det är viktigt att värna miljön, och vi fick faktiskt 1 000 vasstrån av en man i Genarp i Skåne som lägger tak med vasstrån. Han är pensionär och han hade kärvar över som han inte behövde, berättar Kinga Kaczynska.
Draw a Straw har till och med redan hunnit sälja 350 av sina sugrör och tjänat över 1 000 kronor.
- Vi har bland annat sålt 50 sugrör till Kafé de luxe och 50 till Skåres i Växjö. Det är jätteroligt att såna populära ställen vill ha våra sugrör, säger Kinga Kaczynska.

Kinga Kaczynskas pappa är snickare och har en verkstad i Växjö. Det är där Draw a Straw håller hus när de ska tillverka sugrör av vasstrån med hjälp av borrmaskin och cirkelsåg.
- Det är mycket arbete som ligger bakom tillverkningen av sugrören, det tar tre till fem timmar att göra 50 sugrör, berättar Kinga Kaczynska.
- Först rensar vi vasstråna och kontrollerar att de är tillräckligt hårda. Sedan klipper vi dem och slipar dem på utsidan. Efter det borrar vi dem inuti för att få bort smuts, och sedan är de färdiga att kokas i 20 minuter. Efter det är de klara att använda som sugrör.
Vanliga sugrör i plast används en gång, sedan slänger man dem. Men de här sugrören i vasstrån har en lång livslängd, enligt Draw a Straw.
- Man får diska eller tvätta dem för hand, vi har använt dem i fyra månader nu. De är starka och kan säkert hålla jättelänge om man använder dem på rätt sätt och inte klämmer på dem, förklarar Kinga Kaczynska.

De två andra UF-företagen med elever från Alvesta som är nominerade till ”Årets UF-företag” är Diversio Design med Wilma Salomonsson, Tilde Svensson, Emma Karlsson och Alvin Råbock som går på Procivitas Privata Gymnasium och Pineapple Finery med Anton Andesrsson och Julius Glennståhl som går på Växjö Fria Gymnasium.
Diversio Design vill att fler ungdomar ska vara sig själva och våga uttrycka sin stil med deras utbytbara väskband. De vill sprida budskapet att alla är olika och att det är bra.
Pineapples affärsidé är att använda sig av ananasläder som ett alternativ till vanligt läder och göra stilrena och prisvärda korthållare, clutch och skärp. Tanken är att de ska producera det genom ett slags läder som framställs av blasten från ananas för att skapa en bättre miljö.


hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter