NYHETER 2021-2-13 KL. 20:15

KD-politiker: ”Våldet i Växjö har ballat ur helt”

Av Hans Nilsson

KD-politiker: ”Våldet i Växjö har ballat ur helt”
- Det är väldigt allvarligt när 12-13-åringar slår ned en person. Nu räcker det med gängvåld med unga i Växjö, säger Ricardo Chavez (KD), förste vice ordförande i Nämnden för arbete och välfärd. Foto: Alexander Hall.

VÄXJÖ. En man blev nyligen misshandlad med tillhygge och rånad av ett gäng med barn i 12-13-årsåldern i centrala Växjö. Ricardo Chavez (KD), förste vice ordförande i Nämnden för arbete och välfärd, har reagerat starkt på händelsen.
- Våldet i Växjö har ballat ur helt nu, det går ned i åldrarna och eskalerar. Vi måste göra något åt det här, säger Ricardo Chavez.

Det var vid 23.30 på lördagskvällen förra helgen, på Sandgärdsgatan nära Båtsmanstorget i Växjö, som en man i 30-årsåldern blev nedslagen och rånad av fem-sex barn i 12-13-årsåldern.
Han blev misshandlad med någon form av tillhygge och barnen ska ha tagit öl och cigaretter från mannen. Detta enligt de uppgifter som mannen ska ha gett till polisen.
Mannen ska ha fått sårskador och fördes till sjukhus med ambulans, men skadorna ska inte vara allvarliga. Polisen rubricerar händelsen som rån.
Kristdemokraternas Ricardo Chavez i Nämnden för arbete och välfärd gick till val på frågan om att öka tryggheten i Växjö.

Han är mycket upprörd över det unga gängvåldet i Växjö.
- Det är väldigt allvarligt när 12-13-åringar slår ned en person. Nu räcker det med gängvåld med unga i Växjö. Det blir bara mer och mer våld och yngre förövare och offer, säger Ricardo Chavez.
- Man kan inte bortse ifrån att det kan finnas gängkopplingar här. De äldre i gänget skickar ut de yngre för att råna och misshandla någon och på det viset markerar de att Sandgärdsgatan är deras revir i knarkhandeln, det tog ju bara lite cigaretter och öl, lägger han till.
Enligt uppgifter i media finns det övervakningskameror i området där rånet ska ha skett. Ricardo Chavez har drivit frågan övervakningskameror i några år.
- Vi behöver mer polisiär närvaro i centrum, men vi behöver även mer kameror. Jag filar på ett förslag där kommunen ska utveckla det egna systemet för övervakningskameror som kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder använder och ha det i centrum, säger Ricardo Chavez.
- Men hela den här frågan med ungdomskriminalitet är komplex och måste upp i riksdagen. Man måste ändra i lagstiftningen så att skolan kan föra vidare information om elever till polisen och socialtjänsten, och brottsoffren måste få upprättelse. Straffrabatten för unga ska tas bort, hårdare straff för gängbrott med unga ska införas och unga ska kunna dömas till sluten ungdomsvård, anser han.

Frågan är varför det unga gängvåldet och kriminaliteten med unga tycks öka i Växjö och i flera andra städer och orter i Sverige.
- Det handlar om att vi har haft stora volymer som migrerat till Sverige och att vi har misslyckats med integrationen, säger Ricardo Chavez och fortsätter:
- Sedan har hela samhället tillåtet kriminaliteten att växa i områden som Araby och Teleborg. Vi har inte tagit tag i det tillräckligt. Orsaken till det är att det är unga kriminella och unga med invandrarbakgrund som tyvärr är överrepresenterade i kriminaliteten. Därför är det tabu att prata om det. Men jag anser att vi måste lägga alla korten på bordet för att kunna göra något åt det här.

hans nilsson