Klik venligst
NYHETER 2021-7-19 KL. 16:30

Kalmartravet anordnade travskola på travbanan i Öjaby

Av Josefin Petersson

Kalmartravet anordnade travskola på travbanan i Öjaby
Under förra veckan anordnade Kalmartravet travskola på travbanan i Öjaby. Det visade sig bli en succé och alla platserna fylldes snabbt. Kusinerna Svea till vänster och Elise till höger fick prova att köra med hästen Jerry. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Under förra veckan anordnade Kalmartravet travskola på travbanan i Öjaby, för både barn och vuxna. Det visade sig bli en succé och alla platserna fylldes snabbt, under dagen fick besökarna prova en travhästsimulator, sela och köra häst men även gå en tipspromenad.
Travverksamheten på travbanan i Öjaby började 1991, varje år annordnade de ett så kallat Bygdetrav, men det sista anordnades 2010. Hans Samuelsson som är ordförande i Växjö Travklubb berättar att hästarna försvann och då stannade även verksamheten av, i dagsläget anordnas det inga kurser eller tävlingar på travbanan i Öjaby.
– Till hösten ska det börja tränas här för de som är upp till 15 år ska kunna ta licens, sedan är förhoppningen att vi ska komma igång med tävlingar igen, säger Hans Samuelsson, ordförande i Växjö Travklubb.
Travskolan anordnades tillsammans med Kalmartravet som startade 1965, de bedriver utbildningsverksamhet för barn som är mellan sex och sju år gamla till vuxna som är 70 år. Nu har de inlett ett samarbete med Växjö Travklubb på Öjaby. Travskolan var uppdelad i två pass, det första för barn och unga och det andra för vuxna och äldre ungdomar och det var 25 deltagare per tillfälle.
– Vi visste att banan fanns och intresset, så då tänkte vi att vi måste prova att göra något och poff sa det så vara alla platser slut och det är ju jätteroligt, säger Magnus Johansson, travbanechef på Kalmartravet.
Maria Carlsson är utbildningsansvarig på Kalmartravet och har ungefär 100 elever varje vecka och det är allt från nybörjare till avancerade licenskurser för att ta licens och köra tävlingslopp.
Tanken framöver i Öjaby är att Kalmartravet ska vara med och starta upp en filial och det kommer vara kursverksamhet på lördagar. Den här terminen kommer de mjukstarta och köra kampanjkurser och det kommer då vara tre kampanjkurser, en för yngre barn, en för äldre barn och en för vuxna. Kalmartravet kommer köpa in selar, vagnar, västar och hjälmar och så kommer de köra hästar från Kalmartravet. Därav kommer de inte köra några egna kurser på lördagar på Kalmartravet utan tanken är att de i Växjö också prova på att köra häst. Kampanjkursen börjar första lördagen i september och så går den fram till höstlovet och det kommer vara åtta tillfällen och varje pass är två timmar per gång. De yngsta är från 6 år och sedan nästa grupp från 10-12 och därefter är nästa från 15 år tillsammans med vuxna för då kommer de köra med stora hästar.
De lade ut en annons på Facebook och platserna till travskolans första barntillfälle tog slut på cirka en till en och en halv timme berättar Maria Carlsson. Förutom verksamheten i Kalmar så har de även varit med och startat upp i Tingsryd som idag står på egna ben, de startade även en filial i Karlshamn men den slogs ihop med Tingsryd och då fick Maria Carlsson lite tid över och tänkte att banan i Växjö finns redan och det finns ett intresse för trav och hästar så då vore det kul att starta upp något där. Men om det kommer börja bedrivas kursverksamhet i Öjaby förutom kampanjkurserna i höst vet inte Maria Carlsson.
– Det beror lite på hur intresset är, men som det ser ut nu så ser det väldigt lovande ut, i min dröm som kanske inte blir verklighet varken det här året eller nästa år heller, det är att man ska kunna ha hästar permanent uppstallade i Växjö, kanske inte här på Öjaby men någonstans i Växjö. Sedan kanske man kan ha personal som jobbar här så vi kan ha kurser flera dagar i veckan. Sen kanske man kan få en barn och ungdomsverksamhet i alla fall och gärna en vuxen verksamhet också. För basen och brädden så tror jag det är oerhört bra för travsporten att få i gång något i Öjaby. Så jag hoppas det, säger Maria Carlsson, utbildningsansvarig på Kalmartravet.
Josefin Petersson


Syskonen Alexander till vänster och Elin till höger tyckte det var roligast när de fick köra häst. Foto: Josefin Petersson



Besökarna fick även prova en travhästsimulator, här får Herman Berglund hjälp av Anna Engström Frick och han tyckte det var jättekul. Foto: Josefin Petersson