NYHETER 2021-11-24 KL. 00:16

Julmarknad på Café Soldattorpet

Av Josefin Petersson

Julmarknad på Café Soldattorpet
Den 27 och 28 november anordnar Café Soldattorpet julmarkand med 10-15 utställare, båda dagarna håller de öppet mellan 12 och 18.

ÅÄNG/PIGGABODA. Den 27 och 28 november anordnar Café Soldattorpet julmarknad med 10-15 utställare, båda dagarna håller de öppet mellan 12 och 18. Besökarna kommer bjudas på lokala delikatesser och hantverk. Ägarna Monica Hammarstrand och Göran Granemark hoppas att de ska kunna samla lokala producenter och hantverkare till fler marknader framöver, det finns mer i skogarna runt om Vislanda än vad många tror.
– Julmarknaden kommer vara nere i vår maskinhall och i torpet kommer vi servera fika som vanligt. Julmarknaden kommer erbjuda allt från smide, fårskinn, honung, marmelad, bröd, godis, choklad, kött, rökt fisk, kransar, stickat, smycken, honung, fågelholkar till utemöbler. Vi har även direktimporterad saffran från Iran, vår leverantör som har direkt kontakt med familjerna i Iran berättade för oss att det är torka i Iran så priset på saffran kommer att stiga. På söndagen kommer det finnas ostkaka till försäljning, säger Monica Hammarstrand, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Utställarna som kommer till Café Soldattorpet helgen vid första advent är näst intill från trakterna runt omkring Åäng och Piggaboda, det är bara en av utställarna som kommer från Värnamo. De vill med sin julmarknad både belysa och hjälpa de lokala producenterna och hantverkarna i området. Något som Monica Hammarstrand och Göran Granemark berättar att det finns flera av i skogarna kring Vislanda. Julmarknaden hålls inne i deras maskinhall och fikat serveras i torpet så allt är inomhus, besökarna ska helt enkelt inte behöva frysa.
– Vi vill fungera som ett nav egentligen och erbjuda andra hantverkare, möjligheten att ställa ut sina saker. Det är så svårt när man sitter där på sin kammare. Det märker vi när vi pratar med folk, att man orkar liksom inte riktigt, man gör gärna saker, men man har svårt att få ut det och det är där vi hjälper till, säger Göran Granemark, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Monica Hammarstrand och Göran Granemark tror att det finns ett sug av att komma ut och träffa folk nu när många suttit ensamma under pandemin, även om pandemin inte är över ännu. Förhoppningen är att de i framtiden ska kunna anordna fler liknande marknader med lokala utställare.

Josefin Petersson