NYHETER 2020-9-12 KL. 00:15

Joels Ost har flyttat in på Kafé de luxe: ”Fantastiska möjligheter här”

Av Hans Nilsson

Joels Ost har flyttat in på Kafé de luxe: ”Fantastiska möjligheter här”
Håkan Persson gick in som delägare i Joel Löndahls ostbutik i våras. Nu har de öppnat Joels Ost i Kafé de luxe där de även har restaurangen Joels Ost och Vin på kvällarna. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Joels Ost har flyttat in i Bullet Bars gamla lokal i Kafé de luxe på Sandgärdsgatan - och starten lovar gott för ägarna Joel Löndahl och Håkan Persson.- De första dagarna har varit som en explosion, det är fantastiska möjligheter att sälja mat och dryck här, säger Joel Löndahl.
Joel Löndahl startade Joels Ost som butik i Bländapassagen i Växjö hösten 2017. För ett halvår sedan flyttade han verksamheten till Uffes Källare på Sandgärdsgatan 1 och delade lokal där med Bondens Butik och Gustav Hector från Kafé de luxe.

Det var där han lärde känna musikproducenten Håkan Persson som har studio och skivbolag i en annan del av källaren. Han gick in som delägare i Joel Löndahls ostbutik i våras.
- Jag sökte en kompanjon. Det är tufft att driva företag ensam, jag behövde någon som kunde avlasta mig med arbetet med ekonomi och bokföring. Håkan är duktig på marknadsföring och sociala medier dessutom, förklarar Joel Löndahl.
- Varumärket Joels Ost blir starkare nu när vi är i Kafé de luxe. Och jag gillar verkligen Joel, vi blev snabbt kompisar och jag ville hjälpa honom. Nu lär jag mig allt om ost, säger Håkan Persson, som hjälper till med att sälja ost över disk.

Nu har de lämnat Uffes källare. I fredags i förra veckan öppnade de sin nya ostbutik i Kafé de luxe. Det känns som att de har hittat hem med sin verksamhet.
- Det var helt otroligt vad mycket folk det kom. Det var folk hela tiden från öppning till stängning, berättar Joel.
Här satsar han och Håkan dessutom på att driva restaurangen Joels Ost och Vin med ett 20-tal sittplatser.
När Bullet Bar flyttade sin verksamhet längre in i Kafé de luxe tog Joels Ost över deras del och byggde om den till en fransk bistro.
Så på dagarna driver de ostbutik med lite kött till försäljning från onsdag till lördag. På kvällarna förvandlas lokalen till en restaurang med vinservering och en extravagant meny bland annat med råbiff, ost- och charkbricka och gratinerade ostron.
- Vi når ut större med Joels Ost när vi ingår i Kafé de luxe. Det känns helt naturligt för mig att bli en del av deras verksamhet. Vi har samma tänk när det gäller naturliga produkter och råvaror och vi jobbar bra ihop, förklarar Joel.
- Det är ett bra läge här också på Sandgärdsgatan. Det här är snart den nya huvudgatan i Växjö med ett tiotal restauranger.

Joel är en passionerad ostälskare, bland annat efter att ha jobbat med att sälja ost i saluhallen i Göteborg i ett antal år.
- Jag brukar lite skämtsamt säga att jag säljer bibliska ostar. Ost är en gammal råvara, osten har anor från ett par tusen år tillbaka och tillverkades av munkar och nunnor.
- Ost är dessutom ett livsmedel som har en komplex smakprofil, det påminner en del om vin. Det ger olika smak beroende på vilken mat djuren har ätit och på vilken höjd de har gått och betat.
Den ost som säljs på Joels Ost hittar man inte i butikerna i Växjö. Det här är ost som har tagits fram på mindre gårdar i Frankrike och Schweiz.

Joel och Håkan visar en ost från Schweiz, Gruyère. En hårdost vars namn ursprungligen är från regionen Gruyère i kantonen Fribourg i Schweiz. För 10 000 kronor får man 20 kilo Gruyère hos Joels Ost.
- Vi jobbar bara med små gårdar där man har djurens välmående i centrum i en småskalig produktion. Där djuren nästan bara mjölkas för hand, där djuren går ute och betar i gräs större delen av året och där mjölken är opastöriserad, förklarar Joel.
Trots att det är exklusiv ost som inte är så billig går det bra att sälja den i Växjö, tycker Joel.
- Växjöborna är medvetna matkonsumenter. Växjö är en av Sveriges mest matmedvetna städer. I början var det mest kunder i åldern 40 till 80 år som handlade i min butik, en del av dem hade bott i Frankrike eller hade hus där.
- Då var det inte så många ungdomar som handlade av mig. Men idag är det faktiskt många 19-20-åringar som kommer in och köper ost, berättar Joel.


hans nilsson


Håkan Persson och Joel Löndahl, delägare i Joels Ost som nu finns på Kafé de luxe på Sandgärdsgatan i Växjö, visar en hårdost från Schweiz, Gruyère. För 10 000 kronor får man den här 20-kilosbiten med ost. Foto: Hans NilssonNu har Håkan Persson och Joel Löndahl öppnat sin nya ostbutik och restaurang i Kafé de luxe. - Det är fantastiska möjligheter att sälja mat och dryck här, säger Joel Löndahl. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU