NYHETER 2020-11-6 KL. 19:28

Jan-Åke redo för en större scen: ”Jag ställer upp för partiet”

Av Hans Nilsson

Jan-Åke redo för en större scen: ”Jag ställer upp för partiet”
Många Växjöbor känner nog igen honom från Systembolaget där han brukar stå utanför butiken på fredagar och sälja Proletären. Nu har Jan-Åke Karlsson blivit vald till vice ordförande i Kommunistiska Partiet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Borgmästaren i Växjö, Bo Frank(M), tror inte att Jan-Åke Karlsson i Kommunistiska Partiet är en vänsterextremist som går omkring och kastar bomber på folk. Det är nog tur det, för nu har Jan-Åke Karlsson tagit ett stort kliv rakt in i toppen av sitt parti. Han blev nyligen vald till vice ordförande i Kommunistiska Partiet och skriver numera ledare i Proletären.
- Många har undrat varför jag inte går med i Vänsterpartiet istället och gör karriär och hamnar i riksdagen, men jag vill inte procenta med mina uppfattningar. Dessutom är Vänsterpartiet ett socialdemokratiskt parti idag, och sossarna är väl ett högerparti numera, tycker Jan-Åke Karlsson.
Den 30 augusti 2019 kom den kommunistiska tidningen Proletärens Höj Rösten-konsert till Linnéparken i Växjö med skådespelaren Sven Wollter, proggbandet Nynningen och sångerskan Matilda Magnusson.

När Lokaltidningen intervjuade Växjös moderate borgmästare Bo Frank, som är en stor musikälskare, sa han att det inte var något han längtade efter att se och höra. Han tänkte inte gå dit.
Bo Frank beskrev Sven Wolter och de övriga i turnén som vänsterextremister. Men han gjorde ett undantag för Kommunistiska Partiets ordförande i Växjö, Jan-Åke Karlsson.
Honom beskrev Frank med orden: ”inom den vänsterextrema rörelsen finns det mycket våld, men den gode Karlsson går inte runt och kastar bomber på folk.”
Uttalandet väckte stor munterhet hos Jan-Åke Karlsson, som välkomnade Bo Frank till Linnéparken. Men nu har det hänt saker som väcker ännu större glädje hos Jan-Åke Karlsson.
Han har valts till vice ordförande i Kommunistiska Partiet som hette KPML(r) till 2005.
Dessutom har han fått i uppdrag att skriva en ledare i partiets tidning, Proletären, i varje nummer en gång i veckan.

Jan-Åke Karlsson är gymnasielärare i historia och filosofi på Katedralskolan i Växjö, men har nu gått ned i tid och jobbar 60 procent som lärare.
- Att få det här uppdraget känns utmanande och viktigt, och lite betungande med tanke på att jag även jobbar som lärare. Jag har ju två jobb att sköta, men det är roligt samtidigt, säger Jan-Åke Karlsson.
Många Växjöbor känner säkert igen honom från Systembolaget där han brukar stå utanför butiken på fredagar och sälja Proletären.
- Jag växte upp i Gislaved och har varit aktiv i partiet sedan 1996 när jag var i tonåren och gick med i ungdomsförbundet, RKU. Partiet var stort i Gislaved och fick fyra mandat i valet 1994, berättar Jan-Åke Karlsson.
- Sedan gick jag med i partiet när jag bodde i Malmö, och 2000 flyttade jag till Växjö och blev ordförande i den lokala avdelningen, så visst är jag ett känt namn i partiet.
- Dessutom har vårt parti haft interna politiska meningsskiljaktigheter som har med Sverigedemokraternas inträde i politiken att göra. SD:s syn på invandring har påverkat även oss i partiet, säger Jan-Åke Karlsson.

I svallvågorna av de stridigheterna avgick personer i partistyrelsen som var migrationskritiska, med tidigare ordföranden Robert Mathiasson i spetsen.
En ny partiledare valdes i september, Povel Johansson, lokförare från Göteborg, och i samma veva fick Jan-Åke Karlsson förtroendet som vice ordförande.

Nu är han bara ett steg ifrån att bli partiledare för Kommunistiska Partiet.
- Jag känner att jag är rotad i Småland, men då skulle jag nog bli tvungen att flytta till Göteborg där vi har vårt partihögkvarter vid Järntorget. Jag har inga såna ambitioner, men om det skulle tal om det så skulle jag ställa upp för partiet, slår Jan-Åke Karlsson fast.


hans nilsson


Jan-Åke Karlsson har blivit vald till vice ordförande i Kommunistiska Partiet och fått i uppdrag att skriva ledare i Proletären. - Skulle det bli tal om att jag ska bli partiledare så skulle jag ställa upp för partiet, säger han. Foto: Hans Nilsson