NYHETER 2022-5-13 KL. 17:45

James har öppnat butiken igen: ”Finns en stor potential här”

Av Hans Nilsson

James har öppnat butiken igen: ”Finns en stor potential här”
På nyårsdagen förstördes James Angoves butik i en brand. Nu har han öppnat igen. - Jag och min sambo började prata om att ge upp. Men med tiden kände vi att vi kunde lösa det ändå, det finns en stor potential här, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. På nyårsdagen förstördes James Angove spel- och tobaksbutik Direkten i Växjö i en totalbrand som orsakade skador för 1,5 miljoner kronor. Nu har han öppnat butiken igen efter fyra månaders renovering.- Det var en chock att se butiken brinna, jag funderade på att ge upp. Men jag och min sambo bestämde oss för att satsa. Det kändes väldigt skönt att öppna butiken igen, det finns en stor potential här, säger James Angove, 34 år.
Direkten på Bäckgatan 17 är nästan en institution i Växjö. Spel- och tobaksbutiken har haft flera ägare genom åren. I mars 2021 skrev Lokaltidningen om att den dåvarande ägaren Arash Ahmadi från Alvesta ville sälja Direkten.

Det dröjde till december innan han hittade en köpare. James Angove och hans sambo från Växjö köpte butiken och bolaget av Arash Ahmadi.
- Jag har jobbat mycket med service, bland annat har jag varit restaurangchef på Burger King i Växjö och butikschef på Netto. Jag gillar att prata med människor. När jag var restaurangchef ville jag stå i kassan så att jag fick träffa folk och prata med dem, berättar James Angove.
- Jag har alltid velat ha ett eget ställe också, men det har ingen betydelse om det är en restaurang eller en butik. Det som lockar mig är att jobba med service och att vara trevlig mot kunderna. Service är service.

I december öppnade James Angove sin butik på Bäckgatan och det gick bra fram till nyårsdagen 2022. Vid 9-tiden på förmiddagen på nyårsdagen fick han ett telefonsamtal från larmcentralen.
- De sa att det brann i min butik, när jag kom dit kändes det overkligt att se butiken brinna. Tankarna bara snurrade, det var så mycket att tänka på. Hela butiken var förstörd efter branden.
- Jag hade ju bara haft öppet i en månad, och jag och min sambo som är delägare började prata om att ge upp. Men med tiden kände vi att vi kunde lösa det ändå. I avtalet vid köpet ingick en försäkring som täckte alla kostnaderna för skadorna.
Det visade sig att det var en 22-årig man som hade anlagt branden i butiken på nyårsdagen. Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordbrand. Han fälldes även för att ha anlagt fler mindre bränder i Växjö samma dag.
- Jag var med i Växjö tingsrätt när han dömdes. Det kändes skönt, det var ett sätt för mig att bearbeta det som hänt. Jag fick en viss förståelse för honom. Han var ju inte ute efter mig, det var otur att det var jag som drabbades, förklarar James Angove.
Under fyra månader har han nu jobbat med att inreda butiken, bland annat med nya hyllor och paneler och en ny kassadisk. Det enda som återstår att installera är en kyl för snuset.

I tisdags i förra veckan öppnade han butiken igen. Inriktningen med spel, läsk, tobak och godis är densamma som tidigare.
- Det är ingen större skillnad, men korvgrillningen är ett nytt inslag, och jag har tagit bort en del tidningar som inte säljer, säger han.
- Det finns stora möjligheter med den här butiken, den ligger centralt och det är ett stort flöde av människor på gatan. När jag renoverade knackade många på dörren och undrade när jag skulle öppna. Det kändes väldigt skönt att öppna igen.
- Går det bra nu är målet att öppna en butik till i Växjö, lägger han till.

hans nilsson


Det var en anlagd brand i James Angove butik på Bäckgatan på nyårsdagen som orsakade skador för runt 1,5 miljoner kronor. Foto: PrivatNu har James Angove öppnat butiken med ny inredning. - Det finns stora möjligheter med den här butiken, den ligger centralt och det är ett stort flöde av människor på gatan, säger James Angove. Foto: Hans Nilsson