NYHETER 2021-2-20 KL. 18:28

Jägare: ”Äntligen får vi möjlighet att jaga lodjur”

Av Hans Nilsson

Jägare: ”Äntligen får vi möjlighet att jaga lodjur”
- Lodjuren är på väg att bli för många i Kronobergs län och i södra Sverige. Det är för att få en balans i stammen som jakten ska ske, förklarar Ewert Frisk, ordförande i Svenska Jägarförbundet Kronoberg, Foto: Pixabay

VÄXJÖ. Ewert Frisk, ordförande i Svenska Jägarförbundet Kronoberg, tillbakavisar uppgifterna från Robert Franzén i Rovdjursföreningen om att jägarna i länet inte vill jaga lodjur.- Äntligen får vi möjlighet att jaga lodjur. Det är alltid intressant för jägare att jaga lodjur, och det finns ingen bäring alls i det han säger, förklarar Ewert Frisk.
Som jägare och ordförande i Svenska Jägarförbundet Kronoberg har Ewert Frisk en helt annan uppfattning än Robert Franzén när det gäller lodjursjakten som startar den 1 mars.
Han bor utanför Braås i ett av de områden i Växjö kommun där man har sett spår av lodjur.

Ewert Frisk kommer troligen att delta i jakten och han tror att intresset är stort bland jägare i Kronoberg.
- Att det inte är så många jägare som anmält sitt intresse än beror nog mest på att de inte har klart för sig att de måste anmäla sig för att få vara med på jakten. Men det kommer ske informationsträffar i Jägarförbundets regi om detta nu, säger Ewert Frisk.
Men samtidigt menar Ewert Frisk att det kan finnas andra skäl till att inte så många jägare anmält att de vill vara med.
- En del jaktlag har inga eftersökshundar, och det behövs om lodjuret skadeskjuts. Sedan finns det alltid ett antal jägare som bara vill jaga älg. De är inte intresserade av att jaga några andra djur alls, förklarar han.

Robert Franzén och Rovdjursföreningen anser att det inte finns några skäl alls till att jaga lodjur i Småland och att det är risk att det blir lodjursslakt.
- Lodjuren är på väg att bli för många i Kronobergs län och i södra Sverige. Precis söder om Växjö är lodjur mer frekventa, till exempel. Det är för att få en balans i lodjursstammen som jakten ska ske, förklarar Ewert Frisk.
Nu ser han fram emot lodjursjakten.
- Jag vet att det finns lodjur i markerna där jag bor utanför Braås. Vi hade ju till och med varg här bara för några dagar sedan. Lodjur är skygga djur, men de är lättjagade. Det går bra att jaga dem med stövare som jagat räv. En duktig hund klarar det, säger Ewert Frisk.

hans nilssonJakten på lodjur kommer att ske från den 1 mars och till och med den 31 mars i de här områden i Ljungby, Alvesta och Växjö kommun som är markerade. Det är där lodjursstammen är som tätast. Foto: Illustration, Länsstyrelsen Kronoberg- Lodjuren är på väg att bli för många i Kronobergs län och i södra Sverige. Det är för att få en balans i stammen som jakten ska ske, förklarar Ewert Frisk, ordförande i Svenska Jägarförbundet Kronoberg, Foto: Pixabay