NYHETER 2022-6-4 KL. 12:00

IOGT-NTO: ”Fånigt av Gustav Pettersson”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Håkan Ferner på IOGT-NTO i Växjö är förvånad över Gustav Petterssons agerande.
- Det är lite fånigt av Gustav Pettersson att hyra av oss och inte berätta att det är Alternativ för Sverige han representerar. Om den unge herrn hade gjort det hade jag inte låtit honom hyra, men vi kontrollerar aldrig vilka som vill hyra av oss, säger Håkan Ferner.

IOGT-NTO: ”Fånigt av Gustav Pettersson”
- Jag har inget emot personen Gustav Pettersson. Men om han hade berättat att det var Alternativ för Sverige så skulle han inte fått hyra, säger Håkan Ferner på IOGT-NTO i Växjö. Foto: Hans Nilsson

IOGT-NTO hyr bara hyr ut sina lokaler vid Vattentorget till organisationer och föreningar som delar deras värdegrund.
Sverigedemokraterna anses ha fel värdegrund och man tror inte på allas lika värde, enligt IOGT-NTO.
IOGT-NTO har regler som säger att man inte ska hyra ut lokaler till SD. I ett dokument skriver IOGT-NTO att SD är ett rasistiskt och antidemokratiskt parti.
Håkan Ferner är lokaladministratör på IOGT-NTO i Växjö. Han har tidigare i år i Lokaltidningen sagt att man inte hyr ut sina lokaler åt ett populistiskt parti som SD som inte tror på allas lika värde.
- Det kostar att ha principer, slog han fast då.
Men nu visar det sig att IOGT-NTO hyrt ut en lokal åt den högerradikala mediekanalen Exakt24, och partiet Alternativ för Sverige via Gustav Pettersson. Ingen av dessa är i närheten av att dela IOGT-NTO:s värdegrund.
- Jag förstår att det kan låta motsägelsefullt, men det var inte partiet Alternativ för Sverige eller den här kanalen som hyrde av oss utan Gustav Pettersson. Det var personen Gustav Pettersson jag hyrde ut åt vår lokal åt och jag visste inte vem han var då, förklarar Håkan Ferner.
- Han berättade inte vad det var för parti eller kanal, och jag frågade inte heller. Det gör vi aldrig. Jag har inget emot personen Gustav Pettersson.
- Vi tror på allas lika värde och han har samma värde som alla andra människor. Om han hade berättat att det var Alternativ för Sverige så skulle han inte fått hyra. Men han förstod ju att han inte hade fått hyra av oss om han hade berättat det.
Håkan Ferner säger att IOGT-NTO aldrig kontrollerar belastningsregistret eller medlemsregistret på de personer och organisationer som vill hyra av dem.
Med andra ord skulle i princip kriminella och även nazister i Nordiska motståndsrörelsen kunna hyra lokal av IOGT-NTO. Om Christer Svensson i SD inte sagt att det var SD som ville hyra av dem hade det gått också.
- Ja, så är det. Jag frågar inte vilka det är och vad de ska göra. SD har inget mänskligt värde som parti, men det har personen som representerar partiet, förklarar Håkan Ferner.
hans nilsson


- Jag har inget emot personen Gustav Pettersson. Vi tror på allas lika värde och han har samma värde som andra människor, säger Håkan Ferner på IOGT-NTO i Växjö. Foto: Hans Nilsson