Klik venligst
NYHETER 2020-6-22 KL. 16:32

Insänt: ”Trollfabrikerna lyckas dupera många”

Av Hans Nilsson

Insänt: ”Trollfabrikerna lyckas dupera många”
Sonja Werner, Sonja Werner, Ulvö, Alvesta kommun, Västra Torsås socken

insändare Svar på Barbro Åhmans insändare i förra numret av Lokaltidning där kommenterade John Curovacs och Sonja Werners insändare om coronaviruset.
Ja, det pågår ett krig, ett informationskrig. Här väller det fram konspirationsteorier, undrar om det var det du ville med din krönika John Curovac där du kallade dig själv för konspiratör.
Blir beklämd av välkänt förtal av Al Gore och Bill och Melinda Gates.
Trollfabrikerna lyckas dupera många.
För att få vetenskapliga fakta är det bäst att söka sig till säkra källor och då är etablerade medier bäst. Vetenskaps-program i radio och tv och motsvarande spalter i dagstidningar är i regel pålitliga.
Vad gäller smittspridning finns det en bra bok av infektionsprofessorn och forskaren Björn Olsen i Uppsala: ”Djuren smittar oss i allt snabbare takt”. Den finns nu i pocket och alltså till lågt pris.
Angående WHOs chef, framröstad av majoriteten länder, Tedros Adamon Ghebreyesus, så stämmer det att han inte är vanlig läkare.
Han är medicine doktor i mikrobiologi och har forskat om spridning av malaria. Har studerat bland annat i Umeå. (Men innan han började studera deltog han i kampen mot Etiopiens tidigare diktator Mengisto, som stod Sovjet nära).
Han har även forskat i epidemiologi och torde alltså ha rätt kunskap för att leda WHO- dessutom varit hälsovårdsminister och utrikesminister i Etiopien som utvecklats i demokratisk riktning. Hans Rosling hade stor respekt för honom .
FN:s världshälsoorganisation, alltså WHO, behövs mer än någonsin för internationell samordning i kampen mot pågående pandemi.
Och måtte det komma ett vaccin snart så man kan få ett skydd och slippa den sociala distanseringen. Men det lär dröja, ev flera år innan det blir tillgängligt eftersom det måste utprovas noggrant.


Sonja Werner