Klik venligst
NYHETER 2020-2-14 KL. 20:11

Innergårdens loppmarknad tvingas flytta - här ska det bli saluhall

Av Hans Nilsson

Innergårdens loppmarknad tvingas flytta - här ska det bli saluhall
Innergårdens loppmarknad, som ägs av Emelie Bergendorff, får inte vara kvar i Önskas gamla butikslokal på Klostergatan i Växjö. - Det känns vemodigt, men jag lägger inte ned Innergårdens loppmarknad, säger hon. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter en trög start för Innergårdens loppmarknad i Önskas gamla butikslokal på Klostergatan i Växjö har loppisen fått ett rejält lyft. Men snart måste ägaren av loppisen, Emelie Bergendorff, flytta ut för här ska det bli en saluhall, enligt planen.
- Jättetråkigt, men jag letar efter en ny lokal till min loppis, säger hon.
Rappe Fastigheter som äger Önskas gamla butikslokal vill ha in en annan verksamhet. Man för just nu förhandlingar med en person som vill driva en saluhall i lokalen.
- Vi siktar på att det ska bli en saluhall som öppnar i höst. Men inget är klart än. Vi förhandlar med en intressent, en lokal profil, och vi har sökt bygglov för en saluhall, förklarar Gustaf Rappe, fastighetsägare.
I saluhallen är det tänkt att det ska finnas en bistro med en cafédel och fem salustånd som säljer lokal mat från Småland och Öland och även från länder som Spanien och Italien. Här ska bland annat finnas ostar, oliver och charkuterivaror.
- Det blir en saluhall i mindre tappning. Vi har funderat på en saluhall i Växjö förut, min far ville ha det i den gamla järnvägsstationen för 15-20 år sedan. Nu kan det bli av och jag tror att det blir ett lyft för Växjö, det här är något positivt som kan locka mer folk till centrum, säger Gustaf Rappe.

När Emelie Bergendoff fick veta detta blev hon sorgsen.
- Det känns vemodigt. Jag hyr två månader i taget så jag vet ju att det är en tillfällig lösning, men jag trivs så bra här. Vi har det så roligt, vi är som en familj. Det är tråkigt att jag måste flytta, men jag har minst kontrakt till den 1 april, förklarar Emelie Bergendorff.
- Jag tror ju på det här, det finns ett behov av second hand och loppis. Det ligger i tiden med hållbarhet, återbruk och miljö. Så jag lägger inte ned Innergårdens loppmarknad. Jag har ringt till flera hyresvärdar i Växjö för att hitta en ny lokal och jag har haft möte med Växjö citysamverkans vd Nils-Petter Nilsson om det.
Önskas gamla butikslokal hade stått tom i nästan ett år när Innergårdens loppmarknad öppnade på julskyltningen. Då var det fullt med säljare och kunder, men dagen efter fanns det bara en ensam säljare i den 500 kvadratmeter stora lokalen. Det var tufft i hela december.
- Jag låg sömnlös många nätter, det var svettigt. Folk hade annat att göra än att gå på loppis inför julen, säger Emelie Bergendorff.
Efter nyår har det lossnat ordentligt och fler och fler kunder och säljare hittar till lokalen.
- Det tar tid att nå ut till människor. Nu är det nya kunder hela tiden, särskilt vid lunchtid på onsdagar och på lördagar och söndagar. Då är det fullt med folk här, säger Emelie Bergendorff.
Hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter