NYHETER 2021-7-19 KL. 16:00

I år blev Bergveckan annorlunda med tanke på coronapandemin

Av Josefin Petersson

I år blev Bergveckan annorlunda med tanke på coronapandemin
Bergveckan avslutades med sång och musik på Hinsekinds loge och det kallades för "Musik under bar himmel", det var en musikalisk mix av gammalt och nytt, blandat med ett knippe allsånger, signerat The Mats. Foto: Privat

BERG. Bergveckan är en marknadsvecka i Berg socken och anordnas varje år första lördagen efter midsommar och pågår sedan i nio dagar. Förra året fick den ställas in på grund av coronapandemin. Men besökarna har det här året kunnat ta del av bland annat samlingsutställningar med både hantverk, träsniderier, konst och glas men också smycken och kläder. I vanliga fall brukar de även anordna mopedrally som drar mycket folk, men på grund av pandemin kunde det inte genomföras i år.
Grunden till Bergveckan lades redan 1976 när det hölls en hantverksutställning i Lädja. Intresset växte sedan och första Bergveckan anordnades 1996. Det var många i år som kände att de inte ville vara med på grund av att de var tvungna att anpassa sig till restriktionerna som gjorde det extra komplicerat. I en lada i Lädja brukar det vara flera utställare som tillsammans visar sina saker, men när de började räkna på hur många som fick vistas i lokalen så fick de endast ta in två besökare åt gången och kände inte att det var hållbart.
Under veckan har det funnits ett 20-tal ställen att besöka, och på en del av platserna fanns det flera olika utställare som tillsammans visade sina saker.
En av de som hade öppet varje dag under veckan var LADYJEN som har varit med sedan 2010. Hon säljer kläder till barn och kvinnor, brickor med återvunnet tyg och även emaljmuggar med egen designat mönster.
– Vi har kört på samma vis som i vanliga fall, bara att vi har fått se till att inte vara fler än åtta samtidigt inne hos oss, så ibland har det fått stå lite folk utanför och vänta och så vet jag att de andra har gjort också, säger Jenny Hansson, ägare av LADYJEN.
Under veckan har besökarna kunnat besöka strutsfarmen i Lädja, ta del av samlingsutställningar med både hantverk, träsniderier, konst och glas. Sedan även kläder och silversmycken, så Bergveckan är en vecka med konst och hantverk i olika former. Däremot brukar det alltid anordnas ett mopedrally med veteranmopeder första lördagen, det startar i Berg och sedan är det olika rundor varje år, men eftersom det drar mycket folk gick det inte att genomföra i år.
Dessutom avslutades hela veckan med sång och musik på Hinsekinds loge och det kallades för ”Musik under bar himmel”, det var en musikalisk mix av gammalt och nytt, blandat med ett knippe allsånger, signerat The Mats.

Josefin Petersson


Bild från utställningen på Hinsekind, på Olle Höijers sniderier. Foto: PrivatHos Värends struts har man kunnat titta på strutsar, vaktlar och andra fåglar, ställa frågor och fått guidning på gården. Dessutom har besökarna kunnat köpa hem strutskött och strutskorv och äppelmust från Västerbotorps frukt. Foto: Privat