NYHETER 2021-10-7 KL. 07:00

Humorkalaset Christmas till Växjö

Av Thomas Edgren

Humorkalaset Christmas till Växjö
Fyra komiker på samma scen! Nu kommer Humorkalaset Christmas till Växjö konserthus med Johan Glans, Ann Westin, Karsten Torebjer och Christoffer Nyqvist. Foto: All things live

VÄXJÖ. Humorkalaset har bjudit tusentals människor på skratt och även sänts i SVT. För första gången samlas nu flera komiker på samma scen; Johan Glans, Ann Westin, Karsten Torebjer och Christoffer Nyqvist för en gemensam julturné. Den 16 december kommer de till Växjö.
– Det känns som att det var igår jag körde Humorkalaset senast, trots att det är två år sen. Det känns så himla roligt att få ta svensk standup ut på vägarna igen. Folk behöver skratta nu. Det ska vi se till att folk får göra, säger Johan Glans, en av Sveriges främsta komiker som känns igen från TV-produktioner som På spåret, Halvvägs till himlen, Parlamentet och julkalendern Mirakel.

Det kommer alltså att bjudas på en storslagen standupkväll i julens tecken på konserthuset i Växjö.
– Vi fyra har ju åkt ut var för sig tidigare men nu får vi äntligen jobba ihop. Vi blir ett glatt gäng, och jag vet att vi kommer att ha mycket kul bakom scenen också; vi är några otroligt kreativa människor, skrattar Ann Westin, som hela tre gånger utsetts till Årets kvinnliga komiker vid Svenska Standupgalan. Vid sidan av standup har Ann skrivit böcker och medverkat i teateruppsättningar, TV-serier och filmer.
Hon har tidigare stått på scenen på Växjö Teater tillsammans med Nils Åkesson i Växjö nyårsrevy ”Från Vettet”.

Hon lovar att föreställningarna i viss mån kommer att skilja sig åt från ort till ort.
– Jag är lyhörd för saker som händer hela tiden och läser tidningarna varje dag för att få inspiration. Jag plockar gärna upp nya saker från dag till dag på scenen. Så gäller det ju att ”ta in hela rummet” på varje plats. Känna av sin publik. Smyga runt bland dem innan föreställningen. Hitta folk och saker i salongen som jag kan skoja om, menar Ann.
Så Växjöborna kan alltså bereda sig på en hel del spontana infall. Fast, tillägger Ann; jag kör sällan några ”under bältet skämt”, så du ska inte vara rädd för att sitta långt fram i salongen.
Växjöborna ska ha kul och njuta av föreställningen är hennes mål. Fast visst vill hon ju ha reaktioner på det hon säger och skojar om. Hon lyssnar gärna på de andra komikerna också, och checkar av hur deras stand up funkar från kväll till kväll.
– Publikens sammansättning och om det är vardag eller helg kan spela in på hur skämten träffar rätt. Och ålder på publiken; de äldre kanske vill höra mina och Johans skämt medan de yngre kommer för att höra Karsten Torebjer och Christoffer Nyqvist.

Med all säkerhet kommer det att bli en del skämt om hur vi betett oss under pandemi-åren.
– Ja, jag noterade hur vi svenskar reagerade i takt med att olika restriktioner infördes. Först behövde vi inte ha munskydd, och då krävde vi att få ha munskydd för att man hade det i andra länder, Och sedan när det infördes munskydd här i Sverige på till exempel bussarna, ja, då vägrade vi att ha det! Man kan se det komiska i mycket.