NYHETER 2021-10-14 KL. 18:10

Henric Westergren ska hjälpa nya företag

Av Hans Nilsson

Henric Westergren ska hjälpa nya företag
Henric Westergren är ny verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Växjö, Alvesta, Lessebo och Uppvidninge. Han ser gärna att fler kommuner ansluter sig. Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Nyföretagarcentrum har fått en ny verksamhetsledare. Det är entreprenören Henric Westergren som ska lotsa de nya företagen mot framgång. – Jag tror vi kan hjälpa många att hitta rätt med sina tankar och idéer, säger Westergren.
Henric Westergren har precis efterträtt Markus Yngvesson som verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Växjö, Alvesta, Lessebo och Uppvidinge. Och det är en erfaren person de fått.
– Jag har jobbat mycket inom IT-sektorn och haft bolag här i Växjöområdet. Det har varit Spcs, som numera heter Visma, Boss Media och haft nöjet att driva upp ett konsultbolag som heter Softhouse. Parallellt med det här har jag själv varit företagare, aktivt eller passivt beroende på anställningsformen, säger Henric Westergren och fortsätter:
– Sedan har jag jobbat med investeringar och träffat många entreprenörer. Det har blivit mycket rådgivning och coaching. Jag har brunnit mycket för ledarskapet, både hur man ska bygga sina bolag och sig själv.
Just i Nyföretagarcentrum finns det många bitar han gillar.
– Jag gillar budskapet. Nyföretagarcentrum är en stiftelse, det finns kontor på 50 platser runt om i landet. Så man har väldigt stor lokal förankring. Vilket jag tycker är roligt, jag är väldigt stolt över Växjö och vår region.
– Jag gillar detta med att det är något som är gratis för alla som är intresserade av att starta företag. Så vi är som ett stort filter där man kan få rådgivning initialt. Jag tror vi kan hjälpa många att hitta rätt med sina tankar och idéer.

Henric Westergren börjar redan bli varm i kläderna i sin nya roll.
– Det har varit många kontakter med våra partners och kontakt med Region Kronoberg och kommunernas näringslivschefer. Vi kommer jobba för att göra det mer till Kronobergs Företagarcentrum. Just nu är det fyra av åtta kommuner i regionen som är med.
– Vi vill gärna komma ut till ett par till. Men vi säger faktiskt ja till alla som hör av sig till oss. Det spelar ingen roll om man sitter i Tingsryd eller Markaryd, som inte är anslutna till Nyföretagarcentrum just nu. Vi säger inte nej till någon, man kan egentligen höra sig var i landet man än sitter. Men med det sagt, vi verkar alltid för det lokala.

Det finns också en plan för den närmsta framtiden.
– Vi har en treårsplan på att vi ska ha rådgivning som motsvara 2-2,5 person på heltid. Då kan vi hjälpa till på ett bra sätt. Så har vi ett väldigt bra ekosystem med alla våra samarbetspartners. Vi träffar ju alla som vill starta ett företag.
– Vi ska utöka och bli mer tillgängliga och finnas i flera kommuner, det är målen.
Vad man kan hjälpa till med på Nyföretagarcentrum kan handla om en mängd olika saker.
– Företagare som är helt nya handlar det mycket om vilken bolagsform som passar. Vi försöker tidigt att få klarhet i affärsplanen, vad är din modell i detta. När vi fångat upp vad de har för tankar och förutsättningar och diskuterat lite kring hur de vill göra detta då är det mycket att gå in på sälj. Hur man faktiskt tar betalt och hur man marknadsför sig. För andra kan det vara att man en bristande erfarenhet kring regler och lager eller budget och ekonomi. Vi försöker vara ganska breda.
Just det här att sälja in sitt företag är det många som vill ha hjälp med.
– Det handlar om att kunna sälja och ha ekonomi i företaget. Idéer har många, och energin finns oftast, men det här med att sälja in kan vara lite otäckt. Den andra delen, det administrativa, tycker många är lite jobbig. Men när man ser att det är ganska lätt, bara man hittar en rutin för det, då har man löst ganska mycket.

Men de är heller inte rädda för att säga om de inte tror på idén eller affärsmodellen.
– Det är många vi avråder från att bli företagare. Om vi ser att de inte har idén, om det inte går att räkna hem det, då är det ingen idé. Vi försöker vara väldigt ärliga. Kan vi inte tillsammans räkna hem affären då behöver man tänka om.
– Det hade varit lätt att bara lägga på företag, men då hade det varit många konkurser eller många personliga tragedier, om man inte får den hjälpen man behöver.

Anders Jönsson