NYHETER 2022-11-9 KL. 13:04

Har kryptovalutan en plats i en finanskris?

Har kryptovalutan en plats i en finanskris?

Kryptovalutan slog ner som en blixt från en klar himmel 2009/2010, och har sedan dess blivit ett av världens största fenomen någonsin. Numera hittas tusentals olika kryptovalutor, och det tillkommer fler och fler för varje dag som går. Det samlade marknadsvärdet har även stigit rejält, inte minst under de senaste 5 åren.

Men nu är det många som frågar sig; är kryptovalutan något som bara är möjligt under en högkonjunktur, eller finns det plats för kryptovalutan även under en finanskris?

Kryptovalutan skapades mitt i en finanskris
Vi får inte glömma bort att kryptovalutan är ett resultat av en den vårdslösa penningpolitik som bedrevs under början av 2000-talet. Under denna tids experimenterades det rejält med räntor, derivat och andra finansiella produkter, något som slutligen kraschade i och med bostadskrisen 2008.

Många var trötta på det system som existerade, och slutligen lanserades Bitcoin i slutet av 2009. Valutan blev omedelbart populär runt om i världen, inte minst hos de som hyste ett starkt missförtroende mot den traditionella fiatvalutan. Sedan dess har kryptovalutan växt i nästintill okontrollerade former, och har upplevt prissvängningar som kan få vem som helst att bli yr.

Nuförtiden går kryptovalutan att använda till de flesta delar av samhället, exempelvis för att köpa bilar och kläder, men även för att spela hos bitcoincasino. Med det sista alternativet kan du därmed lira poker, slots och andra spel direkt med kryptovaluta, något som inte var möjligt för bara några år sedan.

Men den stora frågan är; hur står sig kryptovalutan under en möjlig kommande finanskris eller lågkonjunktur? Även om kryptovalutan är född ur dessa förutsättningar, kommer situationen förmodligen bli väldigt annorlunda vid nästa ekonomiska smäll.

Många argumenterar för att kryptovalutan bara kommer att bli mer populär när detta händer, men det finns även övertygande argument som pekar på motsatsen. Det är helt enkelt omöjligt att säga, vi får helt enkelt vänta och se.

Påverkas kryptovalutan av samma faktorer som fiatvalutan?
Ja och nej. Kryptovalutan påverkas onekligen av vissa av de faktorer som påverkar fiatvalutan. Men det verkar även som att det finns vissa punkter där de skiljer sig från varandra. Men med tanke på att kryptovalutan inte ens har existerat i 15 år är det ganska svårt att avgöra, med tanke på att kryptovalutan till stor del endast har existerat under goda ekonomiska tider.

Finns det några fördelar och nackdelar med kryptovaluta under en lågkonjunktur eller finanskris?
Som sagt är det svårt att avgöra. Kryptovalutan har endast existerat i strax över 10 år, vilket gör att vi inte riktigt vet hur den agerar i en modern finanskris eller lågkonjunktur. Vi kan dock förvänta oss att kryptovalutan är ett aningen bättre alternativ i jämförelse med en traditionell fiatvaluta, eftersom den förmodligen följer med inflationen likt guld eller andra liknande tillgångar. Men det är inte säkert att så är fallet.

Nackdelen kan vara att det är svårt att bli av med fiatvalutan, eftersom de dystra ekonomiska tiderna gör att många människor och företag inte vågar investera eller spekulera på samma sätt som tidigare.