NYHETER 2022-5-30 KL. 09:00

Hagart Valtersson: Småland Airport i Växjö kan bli Nato-flygplats

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Om Sverige blir medlem i Nato kommer det att märkas av även i Växjö. Bland annat på Småland Airport i Öjaby, som blir bas för försvarsmakten.- Flygplatsen i Öjaby kan då bli en Nato-flygplats på sikt, förklarar Hagart Valtersson i Moheda, före detta officer på Högkvarteret i Stockholm och på Kronobergs regemente, I11, i Växjö.

Hagart Valtersson: Småland Airport i Växjö kan bli Nato-flygplats
Om Sverige blir medlem i Nato kommer det märkas även i våra trakter, påpekar Hagart Valtersson.- Nato kommer troligen använda flygplatsen i Öjaby för tankning och reservdelar, till exempel, säger han. Foto: Pressbild

I onsdags i förra veckan lämnade Sveriges Nato-ambassadör Axel Wernhoff över Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato på plats i Natos högkvarter i Bryssel. Även Finland lämnade samtidigt in sin ansökan.
Hagart Valtersson är Centerpartistisk politiker i Alvesta kommun och ordförande för kommunfullmäktige i Alvesta. Han har många år av militär erfarenhet bakom sig och följer partilinjen i synen på ett svenskt medlemskap i Nato. Med andra ord är han för att Sverige blir medlem i Nato.
Men när det gäller att tidpunkten för Sveriges ansökan om medlemskap i Nato är han skeptisk. Han tycker att det har gått för snabbt.
- Man har hetsat fram det här. Riksdagen pressades till ett beslut om att vi måste gå med i Nato. Det skapar motsättningar i Sverige och spänningar mellan länder. Ansökan baseras på en snabbt ihoprafsad analys som saknar både djup och bredd, anser Hagart Valtersson.
- Det är aldrig bra att ta beslut under hot som bygger på en snabbt ihoprafsad analys. Nu förväntar man sig också att det ska gå snabbt att bli medlem i Nato, men den här processen kan ta ett år med tanke på att Turkiet är emot att Sverige och Finland får gå med.

Hagart Valtersson tror inte att Ryssland utgör ett militärt hot mot Sverige i nuläget.
- Ryssland är inget hot mot Sverige så länge de inte startar en egen mobilisering. De ser Nato som ett hot, men Ryssland är pressat av sin egen militära oförmåga i Ukraina, säger han.
- Det är så det brukar gå när politiska diktatorer som Putin ska kriga, det var likadant med Hitler. De omger sig med ja-sägare. Rysslands expansion har stannat av i Ukraina. Soldaterna har svårt att motivera sig, de vet inte varför de krigar i Ukraina.

Om Sverige till slut blir medlem i Nato kommer det märkas även i våra trakter, påpekar Hagart Valtersson.
- Flygplatsen i Öjaby blir bas för försvarsmakten om vi är med i Nato och då kommer Nato troligtvis använda flygplatsen för tankning och reservdelar, till exempel. Även Kallinge i Blekinge och Hagshult i Värnamo blir troligen på sikt Nato-flygplatser, förklarar han.
- En stor fördel för Sverige om vi går med i Nato är att vi kommer få tillgång till den tekniska kunskap och de system som Nato har för att stå emot attacker mot infrastrukturen.hans nilsson