Klik venligst
NYHETER 2021-1-10 KL. 10:52

Gula lapparna skapade oro: ”Jag ångrar inget”

Av Hans Nilsson

Gula lapparna skapade oro: ”Jag ångrar inget”
De gula lapparna på brevlådor på flera villor på Teleborg var ingen förberedelse för inbrott. Det var ett tidningsbud som hade märkt brevlådorna med gula lappar för att underlätta utdelningen på natten. Foto: PrivatVÄXJÖ. Flera läsare har reagerat med oro på en liten artikel i Lokaltidningen innan jul om en man som påpekade att det satt gula lappar på brevlådor på flera villor på Teleborg. Han ville varna för att de gula lapparna kunde betyda att ligor kanske planerade inbrott i villorna. Nu visade det sig att det var ett tidningsbud som hade märkt brevlådorna med gula lappar för att underlätta utdelningen på natten.- Jag ångrar ändå inte att jag gick ut och varnade för detta, säger mannen som varnade för lapparna.
En man som vill vara anonym och som bor på Teleborg hörde av sig och var orolig. Han hade hittat en liten gul lapp på sin brevlåda som gjorde honom förundrad.
Snart såg han att flera andra villor på Teleborg hade en sådan lapp på brevlådan.
Han hade inte fått någon information om att det skulle sättas upp några gula lappar så han fattade misstanke om brott och kontaktade polisen.
- Jag gick till polisen och gjorde en anmälan. Polisen tyckte det var bra gjort att jag anmälde det, de berättade att inbrottstjuvar använder det här knepet ibland när de rekognoserar och väljer ut de villor de tänker göra inbrott i, berättar mannen.
Enligt polisen är detta en ganska vanlig metod inbrottsligor använder för att markera vilka villor de anser vara lämpliga byten vid inbrott.
Lapparna sätts upp ena helgen. Om de sitter kvar när de återvänder ett par helger senare är det troligt att huset är tomt. Artikeln skapade en viss oro hos en del villaägare på Teleborg. Men det handlade inte om någon liga som planerade inbrott. Det var ett tidningsbud som hade tagit ett eget initiativ för att göra det lättare att dela ut tidningen i mörkret på natten.
- Jag tycker att det var helt i sin ordning att jag gick ut och varnade för detta. Man vet ju aldrig. Sedan är folk inte så observanta, de ser inte sånt här. Men det är ju bättre att ta det säkra framför det osäkra för att sabotera för eventuella inbrottsligor, säger han.

hans nilsson