NYHETER 2022-6-10 KL. 18:33

Göran Greider prisas av Elin Wägner-sällskapet

Av Hans Nilsson

Göran Greider prisas av Elin Wägner-sällskapet
Elin Wägner-sällskapet pekar på att en del av det Göran Greider skrifvit är en civilisationskritik helt i Elin Wägners anda. Foto Kristian Bengtsson.

VÄXJÖ. Författaren och debattören Göran Greider har tilldelats Elin Wägner-sällskapets Årets Väckarklocka 2022.
I Elin Wägner-sällskapets motivering står det bland annat att Göran Greider som författare och debattör har påmint oss om vikten av att människor visar naturen respekt och omsorg samtidigt som han har varnat för konsekvenserna av rovdrift på naturtillgångar och dess påverkan på miljön och klimatet.

Sällskapet pekar på att det är en civilisationskritik helt i Elin Wägners anda. Han delar även värnandet om demokratin och om dialog och tolerans människor emellan med henne, enligt Elin Wägner-sällskapet.
Varje år delar Elin Wägner-sällskapet ut Årets Väckarklocka till en person eller organisation som verkar i Elin Wägners anda.

Elin Wägner var bland annat journalist, samhällsdebattör, miljökämpe, fredsaktivist och författare och hon gav 1941 ut boken ”Väckarklocka”, där hon berör några av vår tids stora samhällsfrågor: jämställdheten, freden och miljön.

Årets Väckarklocka har tidigare delats ut till bland andra Heléne Lööw, Svenska PEN, Margot Wallström, Hans Rosling, organisationen Kvinna till kvinna, Mats-Eric Nilsson och Ebba Witt Brattström.


hans nilsson