NYHETER 2021-10-5 KL. 08:00

Glas och metall på Galleri Sigma

Av Thomas Edgren

Glas och metall på Galleri Sigma
En monter har som tema ”saker som man kan hitta på stranden”. Allt skapat av fönsterglas som har en grönskimrande ton. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Glaskonst av Göteborgskonstnären Anna Eggert fyller just nu rummen på Galleri Sigma i Växjö. Med glashus, kottar av glas, blommor och ”det som spolats iland på stranden” lockar hon till glädje och beundran.– Just nu är det gjutet glas som är min specialitet. Jag samlar in och återanvänder fönster- och flaskglas för att skapa mina verk.
Annas sätt att jobba går ut på att hon gör ett original i vax eller i lera av den tilltänkta figuren. Därefter skapar hon en gipsform där hon lägger i glas i lämplig mängd som får smälta i en het ugn. Det kan handla om kristallglas, flaskglas eller delar av fönsterrutor som hon tagit tillvara och smälter ned till skapelser. Därför, vilket man ser på Galleri Sigma, kan färgskiftningen bli varierande i verken.
– Det är alltid spännande att se vilka ytor och skiftningar som kommer fram!

En del av verken i hennes utställning är lite äldre, en del helt nya. Det har ju dröjt innan Anna kunnat komma ut på något galleri pga pandemin.
Vissa skulpturer av mindre storlek ligger fint placerade i montrar, andra hänger på galleriets väggar och vissa sitter uppsatta på metallställningar, vilka även blir en del av själva konstverken och dessutom ger en bra synbar exponering för besökaren.
Anna Eggert har i avsaknad av utställningar under pandemiåren, haft ett stort uppdrag med att skapa hela den konstnärliga gestaltningen åt nya Amhults kyrka i Torslanda. Dessutom jobbar hon som konstkonsult åt kommuner och regioner.


I vissa verk blandar Anna järn och glas. Som i denna; ”Isblomma”, där ställningen blir en del av konstverket. Foto: Thomas Edgren


Anna bor i Göteborg och är medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad. I gruppens lokaler i gamla sockerbruket i Majorna får hon låna ugn och annan utrustning som hon behöver i sitt skapande. Detta är andra gången hon ställer ut i Växjö, tidigare har hon medverkar i Glasakademin, som ställt ut på Smålands Museum.

Det allra senaste influensen i Annas konst är att skapa separata smidesverk av järn. På väggarna i galleriet kan besökarna studera flera ”tredimensionella skogsväsen” i järn.
– Jag får hjälp med att skära ut i metall och skapa mönstren. Sedan lägger jag metallen i en ässja (öppen härd) för att få grova mönster, och så böjer jag till dem efteråt. Det kanske blir fler av renodlade verk i järn i framtiden, nu när jag fått smak för det!

Utställningen på Galleri Sigma pågår fram till 9 oktober.