NYHETER 2021-11-29 KL. 11:00

Gezim Gashi från Alvesta författardebuterar i USA

Av Josefin Petersson

Gezim Gashi från Alvesta författardebuterar i USA
– Jag var tvungen att skriva av mig mina tankar när pandemin började och det blev till en bok, jag skrev från hjärtat, säger Gezim Gashi. Foto: Elle Shahin

ALVESTA/USA. Gezim Gashi och hans familj kom till Sverige och Alvesta i början på 90-talet från Kosovo. Den 29 november släpper han boken Unlocked: the power of you, i boken skriver han om att han är väldigt nöjd med sin tid i Alvesta, han gick på Grönkullaskolan, nu flera år senare har han insett hur stor påverkan den har haft på honom och hela hans resa. Han började sedan mediaprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö och även där fick han bra stöttning.
Han har alltid hållt på med varumärken och i gymnasiet började han med Youtube och började också sjunga, genom Youtube har han sedan kunnat få kontakter över hela världen. Efter studenten provade han att flytta till USA för att plugga en musikutbildning, men den passade inte honom så han flyttade hem igen och hade stora framgångar inom marknadsföring och musiken. Han ville sedan prova en ny utbildning i USA, men den fungerade inte heller för honom så han flyttade hem igen. Någonstans där på vägen hittade han det han ville göra i livet, han vill arbeta med något som kan påverka den unga generationen. När han kom hem andra gången så fick han jobb på Academy Of Music & Business i Tingsryd som marknadsföringsansvarig, det var något som var rätt i hans utveckling. Det jobbet öppnade vägen till USA en tredje gång, det var en skola som hörde av sig och ville starta ett nytt institut med inriktning på musik. Han har numera även sin egen masterclass på Harvard University, han är även programdirektör för Drottning Silvias välgörenhet, “Mentor Foundation” i USA.

– Den 9 mars 2020 var sista dagen som jag höll en föreläsning, skolan skulle stängas dagen efter på grund av pandemin, flera av eleverna kom med sina resväskor. Jag funderade då på vad jag skulle göra i stället, eftersom vi fick utegångsförbud. En kollega på skolan sa till mig att jag borde skriva ner mina tankar och min resa, det är det som idag har blivit boken, Unlocked: the power of you, det är en självhjälpsbok som handlar mycket om min resa och vad jag har lärt mig på vägen. Boken är en guidning för att du ska hitta din egen potential och jag tror verkligen att du gör det genom att först och främst hitta ditt syfte, så som jag gjorde, förhoppningsvis ska du inte behöva åka till USA tre gånger, säger Gezim Gashi.

Boken är inte en självbiografi utan Gezim Gashi råkar ha skrivit boken, han tar upp exempel från sitt liv men syftet med boken är att man ska hitta sig själv och det man vill göra i livet. Boken släpps den 29 november och den kommer att finnas runt om på olika bibliotek och bokaffärer i USA, för vår del i Sverige kommer vi kunna köpa boken via Amazon. Han är just nu i förhandlingar med bokförlag för att översätta boken, förhoppningen är att boken ska kunna finnas på så många språk som möjligt, nästa år, är förhoppningen att den ska kunna översättas från engelska till svenska och albanska. Även om han släpper sin första bok nu så har han redan funderingar på vad nästa bok ska handla om.

– Jag har redan namnet klart för den andra boken och jag vet vad den ska handla om, men just nu måste jag fokusera på den här boken. Jag har bott både i Alvesta, New York och Los Angeles när jag skrev boken och att kunna skriva från tre städer var en häftig process för mig. Jag var tvungen att skriva av mig mina tankar när pandemin började och det blev till en bok, jag skrev från hjärtat. Min största dröm med den här boken är att kunna börja föreläsa runt om i världen och att prata om mina erfarenheter och min resa som jag har gjort, för att hjälpa andra, säger Gezim Gashi.

Josefin Petersson


Unlocked: the power of you