NYHETER 2020-2-4 KL. 16:34

Fullsatt på Ivar Arpi - nu drömmer Jon (KD) om Alexander Bard

Av Hans Nilsson

Fullsatt på Ivar Arpi - nu drömmer Jon (KD) om Alexander Bard
När Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, föreläste på Smålands museum på Kulturnatten nyligen var det fullsatt i salen. Den här bilden tigs av Ivar Arpi själv. Foto: Ivar Arpi

VÄXJÖ. På Kulturnatten bjöd Kristdemokraterna in till föreläsning med ledarskribenten Ivar Arpi där han pratade om sin bok ”Genusdoktrinen” - det blev en jättesuccé och en ny tradition är nu född i Växjö. - Det var fullsatt och 100 personer fick vända i dörren. Nu drömmer jag om att få hit Alexander Bard nästa år, säger Jon Malmqvist i Kristdemokraterna i Växjö.
Förra året ordnade Socialdemokraterna en föreläsning med Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg på Kulturnatten i Växjö.
Kristdemokraternas Jon Malmqvist, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var en av åhörarna.
Det var där han fick idén till att Kristdemokraterna skulle bjuda in föreläsare till Kulturnatten i Växjö med en annan profil än den socialdemokratiska.
- Jag vill bredda debatten och få hit intressanta debattörer som avviker från konsensus i frågor som rör värdegrund, genus, god ton och migration, förklarar Jon Malmqvist.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet, passar in på den beskrivningen. Han är aktuell med boken ”Genusdoktrinen” ihop med Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet.
Boken kommer ut under våren. I den frågar sig författarna vad som händer när tanken blir ofri i jämställdhetens namn. Den beskriver hur ordet jämställdhet används som täckmantel för en process på universiteten där alla måste ha rätt värdegrund och där kritiker tystas, enligt Arpi och Wyndhamn.
Intresset för föreläsningen med Ivar Arpi i museisalen på Smålands museum på Kulturnatten, där Fredrik Haage var moderator, var stort.
Det var fullsatt i den lilla salen som tar 75 personer. Man fick sätta in extra stolar och många tvingades att vända i dörren.
- Vi borde ha bokat en större lokal, vi hade nog 100 personer i salen. Det finns tydligen en nyfikenhet och ett uppdämt behov i Växjö att se den här typen av etablerade personer som bryter mot gängse konsensus i flera frågor, säger Jon Malmqvist.
Kristdemokraterna och Jon Malmqvist har fått blodad tand av föreläsningen med Ivar Arpi. En ny tradition är född i Växjö.
Man har redan satt igång arbetet med att boka en föreläsare till Kulturnatten i Växjö nästa år. Det har kommit in några förslag på Kristdemokraternas Facebooksida.
Ett av de namn som föreslås är satirikern, författaren och journalisten Jens Ganman. Han blev nyligen utsedd till Årets Svensk av tidningen Fokus. Bland de andra namnen som nämns finns exempelvis Jörgen Huitfeldt, Paulina Neuding, Tino Sanandaji och Sakine Madon.
- Min dröm är att få Alexander Bard till Växjö nästa år. Han står upp för yttrandefriheten och mot deplatforming, säger Jon Malmqvist.


hans nilssoN

PÅ STARTSIDAN JUST NU