NYHETER 2020-6-26 KL. 09:38

Full fart i Hanaslövsbacken - premiär för downhill

Av Hans Nilsson

Full fart i Hanaslövsbacken - premiär för downhill
Full fart i Hanaslövsbacken. Nu är regionens första liftburna downhill- och mountainbikeanläggning klar i Hanaslöv med 4, 5 banor. Foto: Privat

ALVESTA. Nu är det äntligen premiär för downhill i Hanaslövsbacken. Det sker lördagen den 27 juni tack vare flera ideella krafter som har jobbat intensivt. - Det har varit en väldigt stor efterfrågan på detta, berättar Markus Olofsson, driftansvarig för Hanaslöv.
Mitt i den tuffast perioden i Hanaslövs historia med coronapandemi och en vintersäsong utan snö har man gjort en jättesatsning på att bygga downhillbanor.
Nu är regionens första liftburna downhill- och mountainbikeanläggning klar i Hanaslöv med 4, 5 banor.
Klockan 10 till 16 den 27 juni är det premiär. Sedan är det öppet på söndagen också samma tid och på onsdagar klockan 18 till 21 under vecka 26, 27 och 28.
- Vi gör ett uppehåll vecka 29 och 30 för underhåll av banorna och en utvärdering. Sedan kör vi igång igen vecka 31, 32 och 33 med samma öppettider, förklarar Markus Olofsson, som ansvarat för bygget av banorna.
Nu i dessa coronatider blir det inget jippo och ingen invigning. Det får vänta. Det viktiga är att de är i mål med att kunna öppna de första banorna för besökare, anser Markus Olofsson.
Däremot går det bra att öppna backen för downhill trots corona.
- Ja, man sitter ju på en cykel och man kommer inte nära varandra där, säger Markus Olofsson.
Planeringen för bygget av downhillbanorna har pågått i drygt ett år och själva arbetet har skett de senaste tre månaderna med ett 20-tal ideella krafter. Alvesta kommun, Friluftsfrämjandet och Stabergs Skiduthyrning har tillsammans hittills finansierat banorna med 100 000 kronor.
- Det känns lite vemodigt att vi är klara med de första banorna, det är en speciell känsla. Slutmålet är nio till elva banor, så vi fortsätter att bygga nu i sommar. Det här är ett projekt på tre till fyra år, säger Markus Olofsson.
Dessutom har maskiner för att utföra arbetet köpts in, Friluftsfrämjandet Alvesta har köpt en maskin för 500 000 kronor och Stabergs MX Sport & Alpint har lagt 250 000 kronor på en maskin.
- Det här är ju maskiner som man kommer ha nytta av i flera år, påpekar Markus Olofsson.
Uthyrningen av de runt 30 cyklarna på Hanaslöv står företaget FLI, Fun Life Industri i Alvesta för. Det kommer dessutom finnas folk som sköter liften, livräddare och tekniker på plats, totalt sex till sju personer.
hans nilssonFull fart i Hanaslövsbacken. Nu är regionens första liftburna downhill- och mountainbikeanläggning klar i Hanaslöv med 4, 5 banor. Foto: PrivatFull fart i Hanaslövsbacken. Nu är regionens första liftburna downhill- och mountainbikeanläggning klar i Hanaslöv med 4, 5 banor. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU