NYHETER 2021-7-29 KL. 16:00

Företaget LADYJEN designar kläder, brickor och emaljmuggar

Av Josefin Petersson

Företaget LADYJEN designar kläder, brickor och emaljmuggar
Matchande klänning till liten och stor. Här Jenny och dottern i den nya kollektionen Smultron och stensöta. Foto: Privat

MATKULL. Hemma på gården i Matkull söder om Lammhult driver Jenny Hansson företaget LADYJEN. Hon säljer både kläder till barn och kvinnor, brickor med återvunnet retrotyg och egendesignade emaljmuggar. Utöver det arbetar hon även lite mer än halvtid som textilslöjdslärare i Rottne.
Jenny Hanssons resa med LADYJEN började 2007, men hon flyttade till Matkull 2009. Allt började när hon började med att sy lite barnkläder och sen så växte det och hon ville göra kläder till sig själv. Därefter blev det efterfrågan på det och då blev det mer och mer. Sedan för några år sedan när de fick sitt andra barn så räckte inte tiden till att sy allt själv längre så nu samarbetar hon med andra företag i Europa som både trycker hennes tyger och syr en del åt henne. Men hon syr fortfarande en del hemma också.
Hon gillar mycket färg och mönster och det ska vara mjuka sköna kläder, enligt Jenny Hansson ska det vara bekvämt att vara finklädd. Utöver det gör hon även brickor med retrotyger från gamla påslakan, hon trycker även sitt egendesignade mönster från den senaste klädkollektionen på emaljmuggar. Hennes största inspirationskälla till alla mönster hon designar är naturen.
– Förra våren satt jag med min lilla tjej som var ett år ungefär i vagnen och hon ville bara sova när vagnen rörde sig, så jag fick gå en hel del och då brukar jag sätta mig på en stenmur en bit bort från huset och vagga henne. På den stenmuren växten det smultron och stensöta så då började jag teckna när jag satt där och sen så växte det fram ett tyg då, så min vårkollektion heter smultron och stensöta och så är det, det tyget som jag ritade när jag satt där. Så jag ritar för hand först och sedan lägger jag in det i datorn och gör det digitalt och gör sedan om det till en rapport. I det tyget har jag två olika vuxenkjolar och klänningar, en barnklänning och sedan emaljmuggarna då, säger Jenny Hansson, ägare till LADYJEN.
Hon har även drömmar och planer för framtiden, men är ändå nöjd med hur hon har det idag.
– Jag vill fortsätta och jag vill växa såklart men jag vill inte bara göra det här utan jag vill jobba i skolan också, jag tycker det är jätteroligt. Man får komma ut och ha det sociala och träffa både kollegor och elever, jag tycker det är jätteroligt också. Men att få fortsätta med det här och ha mina egna tyger vill jag ju fortsätta med och göra ännu mer än vad jag gör idag. Och göra fler olika modeller på mina kläder. Jag är ganska nöjd med vad jag har, men jag vill göra det mer och större, jag vill att fler ska hitta mig, säger Jenny Hansson, ägare till LADYJEN.

Josefin PeterssonEmaljmuggar med Jenny Hanssons design, Smultron & stensöta och Äppelblom. Foto: PrivatBrickor tillverkade av återvunna tyger och finaste björkfanér. Foto: Privat