NYHETER 2022-5-9 KL. 15:59

Föreningen Växjö Pride – frihet kunskap och kärlek

Av Josefin Petersson

Föreningen Växjö Pride – frihet kunskap och kärlek
Föreningen Växjö Pride ansvarar för att genomföra en invigning, samla programpunkter, planera och genomföra en parad och avslutande konsert. Foto: Växjö Pride

VÄXJÖ. Växjö Pride är en ideell förening som har varit verksam i åtta år i Växjö, allt började med ett initiativ från elever på Katedralskolan om att genomföra en parad. Detta var 2013, därefter var det några som tog kontakt med olika föreningar, företag och privatpersoner, det skapades då ett nätverk som kallades för Nätverket Växjö Pride. Ett år senare tillsattes det en förening som fick namnet Växjö Pride och som har varit verksam sedan dess.

– Vi är en ideell förening som arbetar för att synliggöra, stödja och utveckla förutsättningar för hbtqi-personers levnadsvillkor. Varje år arrangerar vi en veckas Pridefestival i Växjö. Växjö Pride vänder sig till alla som är solidariska med vår strävan att få ett mer inkluderande samhälle. Det som många inte vet är att Växjö Pride är en ideell förening, där ingen i varken styrelsen eller volontärerna får betalt för sitt engagemang, säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.

Under Prideveckan handlar det om att synliggöra och uppmärksamma hbtqi personers levnadsvillkor, att stå upp för att alla människor har lika rätt att älska vem den personen vill. Växjö Pride har tre värdeord, det handlar om frihet, kunskap och kärlek. Frihet att älska vem du vill, utrycka dig som du vill och leva det liv du vill. Kunskap, föreningen vill bidra till att öka kunskapen om hbtqi-personers levnadsvillkor och sprida budskapet om att all kärlek är bra kärlek.

– Växjö Pride genomför varje år en Pridevecka, för att skapa förutsättningar för andra att engagera sig genom olika föreläsningar och aktiviteter. Vi erbjuder en plattform där alla kan bidra. Vi ansvarar för att genomföra en invigning, samla programpunkter, planera och genomföra en parad och avslutande konsert. Vi är stolta och tacksamma över den uppslutningen och det engagemang vi känner från växjöborna, säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.

Josefin Petersson