NYHETER 2022-4-29 KL. 14:00

Före detta SD-politiker åtalas för kränkande fotografering av dottern

Av Hans Nilsson

Före detta SD-politiker åtalas för kränkande fotografering av dottern
Den tidigare SD-politikern åtalas bland annat för kränkande fotografering av dottern. Foto: Pixabay

Kronoberg. En före detta SD-politiker åtalas för kränkande fotografering, överträdelse av kontaktförbud, våldsamt motstånd och knivbrott. Mannen ska ha ofredat sin dotter, brutit mot förbudet att kontakta henne och gjort våldsamt motstånd när polisen skulle gripa honom.
Det var i juni 2021 som mannen avgick från sina politiska uppdrag i Sverigedemokraterna. Han avslutade då även sitt uppdrag som nämndeman vid Växjö tingsrätt.

Orsaken var att han var misstänkt för flera grova brott. Nu åtalas den tidigare SD-politikern bland annat för kränkande fotografering efter att ha installerat en kamera på sin tonårsdotters rum utan hennes kännedom.
Vid två tillfällen ska han i hemlighet ha filmat dottern när hon befann sig inomhus på sitt rum i hans bostad under perioden den 1 juli 2020 till den 31 december 2020.
När det upptäcktes att han filmade henne fick han förbud att kontakta dottern. Det var den 28 april 2021.
Beslutet innebar förbud att besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter dottern.

Men den 24 augusti 2021 swishade han pengar till henne. Han skrev även en hälsning till henne på hennes facebooksida, skrev om henne på sin egen facebooksida, skrev en gratulation riktad till henne i en snapchatgrupp och lämnade en försändelse i hennes brevlåda.

Därmed ansågs han ha överträtt kontaktförbudet.
Redan den 28 april delgavs han beslut om kontaktförbud när det gällde dotterns mamma. Det innebar att han inte fick besöka eller på annat sätt ta kontakt med eller följa efter henne. Men han bröt mot kontaktförbudet när han åka hem till henne den 29 maj 2021.

Polisen larmades till platsen. När de skulle gripa mannen ska han ha gjort kraftigt motstånd och satt sig till motvärn för att hindra poliserna i deras myndighetsutövning. Han tog tag i den ene polisen arm och viftade och krängde med sina armar.

Därmed gjorde han sig skyldig till våldsamt motstånd. I hans bil hittade polisen dessutom vid detta tillfälle en mattkniv. Mannen har haft en kniv i sitt fordon på allmän plats trots att det inte var befogat. Därför åtalas han även för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

hans nilsson