Klik venligst
NYHETER 2021-1-9 KL. 19:45

”För stor flyktingmottagning har lett till ökad ungdomsbrottslighet”

Av Hans Nilsson

”För stor flyktingmottagning har lett till ökad ungdomsbrottslighet”
- Det John Curovac har råkat ut för nu är helt oacceptabelt. Att använda fyverkerier som vapen är fullständigt livsfarligt, påpekar Anna Tenje(M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, är mycket upprörd över raketattackerna mot Ica Cityhallen.
- Det är inte klokt att någon beter sig så här, de har hål i huvudet. Det är en fruktansvärd händelse som drabbar en hårt arbetande företagare som jag vet att John Curovac är, förklarar Anna Tenje.

John Curovac och Anna Tenje har inte haft den bästa tänkbara relationen det senaste året. Men det är helt ovidkommande vid en sådana här händelser, påpekar Anna Tenje.
- Det han har råkat ut för här är helt oacceptabelt. Det är djupt allvarligt, det är absolut inga pojkstreck. Att använda fyrverkerier som vapen är fullständigt livsfarligt, det kan börja brinna och folk kan bli skadade, påpekar Anna Tenje.
- Däremot kan vi inte ordna med kommunala vakter vid en butik. Det är polisens uppdrag att se till medborgarnas väl och ve. Men vi som kommun kan samordna mer med polisen och våra trygghetsvandrare till exempel.
Anna Tenje håller med Pernilla Wikelund (SD) i resonemanget om orsaken till problemet med de kriminella ungdomsgängen i Växjö.
- Vi har integrationsproblem i Växjö. Det är för att Sverige har haft för stor flyktingmottagning sedan 2015. Det har lett till ökad otrygghet och ökad ungdomsbrottslighet, anser Anna Tenje.

Växjö har en lång historia av användande av fyrverkeripjäser som vapen, bland annat mot blåljuspersonal på Araby, påpekar Anna Tenje.
- Vi har jobbat för att förbjuda fyrverkerier i Växjö kommun i flera år. Men det har överklagats, och staten och länsstyrelsen har inte gått på vår linje. Vi har även tillskrivit i regeringen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men det har inte hjälpt.
- Men vi har skärpt säkerheten kring återförsäljarna av fyrverkerier i Växjö. I ett samarbete mellan kommunens fältarbetare, polisen och räddningstjänsten gör vi ronderingar kring de containrar där återförsäljarna förvarar fyrverkerierna, säger Anna Tenje.

hans nilsson