NYHETER 2021-12-6 KL. 18:00

Folkets Hus: ”SD har fel värdegrund”

Av Hans Nilsson

Folkets Hus: ”SD har fel värdegrund”
- Det är vår policy att vi inte hyr ut till SD och andra organisationer som inte har rätt värdegrund, förklarar Mats Martinsson, ordförande för Folkets Hus-föreningen i Alvesta och socialdemokrat. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. - Vi hyr inte ut till Sverigedemokraterna, de har fel värdegrund. SD tror inte på alla människors lika värde, säger Mats Martinsson, ordförande för Folkets Hus-föreningen i Alvesta och socialdemokrat.
När Mats Johnsson ringde till Mats Martinsson för att hyra Stenlyckesalen i Folkets Hus för en öppen talarkväll med SD-riksdagsledamoten Mattias Karlsson blev det blankt nej.

Det fanns inte en chans att Folkets Hus skulle hyra ut lokalen till Sverigedemokraterna och Mats Johnsson.
- Jag vill inte hyra ut till den här typen av organisationer. Det är vår policy att vi inte hyr ut till SD och andra organisationer som inte har rätt värdegrund, säger Mats Martinsson och fortsätter:
- Folkets Hus och Parker i Stockholm har tagit ett policy-beslut om det, och vi här i Alvesta har också tagit ett beslut om det. Det handlar om grundläggande värderingar. Det var på tal för några år sen att SD skulle hyra Folkets Hus, men vi sa nej då också.
För Mats Martinsson som socialdemokrat är det självklart att nobba Sverigedemokraterna att hyra lokal i Folkets Hus. Han har inte mycket till övers för SD. Att det finns en del före detta socialdemokrater som numera röstar på Sverigedemokraterna istället bryr han sig inte om.
- Jag saknar inte de socialdemokrater som har gått över till SD. De hade inte den grundläggande värdegrunden om alla människors lika värde. Visst kan man säga att SD har en del ganska bra landsbygdspolitik, men de ställer alltid allt mot invandrare och skapar motsättningar, menar Mats Martinsson.
- Moderaterna eller Kristdemokraterna hade fått hyra lokal av oss, men SD är en annan sak. De har ledande politiker som uttrycker sig på ett sätt som inte andra partier gör. Vi äger ju dessutom Folkets Hus och vi är en privat aktör som har rätt att avgöra vilka vi vill hyra ut till, påpekar han.

Men när det gäller Stenlyckesalen så ägs den lokalen av Alvesta kommun.
- Så är det. Kommunen får använda Thalia, som är vår lokal, mot att vi får använda Stenlyckesalen. Vi har ett avtal med kommunen om att vi har ansvar för Stenlyckesalen och att vi sköter uthyrningen av den lokalen, förklarar Mats Martinsson.

hans nilsson