NYHETER 2020-7-3 KL. 12:47

”Finns en stolthet över glaset hos många Alvestabor”

Av Hans Nilsson

”Finns en stolthet över glaset hos många Alvestabor”
Nyligen öppnade den nya utställningen i Alvesta med 100 unika glasföremål från Alvesta glasbruk. Utställningen pågår till den 6 september, och den har fått ett mycket varmt mottagande från besökarna. Foto: Alvesta kommun

ALVESTA. Utställningen med glasföremål från Alvesta glasbruk, som pågår till den 6 september, har fått ett mycket varmt mottagande från besökarna. - Det dyker upp folk på utställningen som har glas från bruket hemma och som vill låna ut det till oss. Så vi har fått plocka om i montrarna, säger Peter Johansson på kultur- och fritidsförvaltningen.
I januari i år skrev Lokaltidningen om att Utställningshallen i Alvesta efterlyste glas tillverkat av Alvesta glasbruk som fanns 1933 till 1977.
Tanken var att man skulle göra en utställning med glaset. Gensvaret på efterlysningen blev stort.
- Jag är helt överväldigad över den fantastiska responsen som blivit på vår efterlysning, berättade Kerstin Karlsson på utställningshallen då.

Den före detta Alvestabon Ronny Karlsson tvekade inte en sekund över att låna ut sitt glas till utställningen om Alvestaglas.
Lokaltidningen intervjuade den 71-årige Ronny Karlsson, som bor i Helsingborg sedan 1967. Han växte upp i Alvesta och bodde bara ett par hundra meter från glasbruket på Bruksgatan i Alvesta, som idag är en villagata.
- Jag jobbade på glasbruket på sportlov och sommarlov i mitten av 60-talet när jag var i tonåren, det var ju ett sätt att tjäna lite pengar. Jag minns att jag hjälpte glasmästaren i gjuteriet när han skulle blåsa glas, berättade Ronny Karlsson i Lokaltidningen.
- Hans glasföremål är med på utställningen. Till 90 procent består utställningen av glas som folk har lånat ut till oss. Sedan har jag själv köpt in Alvestaglas som jag har hittat på loppisen i Moheda och på Skattkammaren i Alvesta, jag hittade något på Tradera också, säger Peter Johansson, verksamhetsutvecklare i Alvesta kommun.

Redan 2014 hölls en utställning med Alvestaglas på utställningshallen i järnvägsstationen i Alvesta. Och nyligen öppnade så den nya utsällningen i Alvesta med 1oo unika glasföremål från Alvesta glasbruk och med fokus på dess historia med bilder och tidningsurklipp.
På utställningen finns bland annat parfymflaskor, vaser, dricksglas och små äggkoppar till lampor representerade.
- Det är ju en hel generation sedan glasbruket i Alvesta lades ned, men det finns ett stort engagemang för utställningen bland äldre Alvestabor som minns glasbruket. Jag tror att det också finns en stolthet över glaset hos många Alvestabor, säger Peter Johansson.

Efter att utställningen öppnade har det tillkommit en del glas. Minst fyra personer som besökt Utställningshallen har blivit så inspirerade att de gått hem och hämtat glas och lånat ut det till utställningen.
- En kvinna som hade bott granne med glasbruket hade en hel låda med glas som hon hade haft i garaget. Det var hennes barn som hade plockat halvkasserat glas från marken, som parfymflaskor, säger Peter Johansson.
Glasbruket låg ju inte i själva Glasriket och är inte så känt som bruken i Kosta och Orrefors. Men man hade en stor tillverkning av flaskor, burkar och bruks- och prydnadsföremål, ofta i färgat glas.
- Glasbruket hade bara en egen glasformgivare under alla år, Sven Joann, annars var det glasblåsarna som designade glaset, berättar Peter Johansson.

Med stigande oljepriser, konkurrens från utlandet och stora investeringsbehov drabbades glasbruket i Alvesta på 70-talet precis som många andra av glasbruksdöden.hans nilssonNyligen öppnade den nya utställningen i Alvesta med 100 unika glasföremål från Alvesta glasbruk. Utställningen pågår till den 6 september, och den har fått ett mycket varmt mottagande från besökarna. Foto: Alvesta kommun- Till 90 procent består utställningen av glas som folk har lånat ut till oss, säger Peter Johansson, verksamhetsutvecklare i Alvesta kommun. Foto: Alvesta kommun


PÅ STARTSIDAN JUST NU