NYHETER 2020-9-26 KL. 18:22

Facket om städbolaget: ”Arbetarna får betala med sina kroppar”

Av Hans Nilsson

Facket om städbolaget: ”Arbetarna får betala med sina kroppar”
- Det här städbolaget får bidrag för att anställa nyanlända, de kan inte språket och de känner inte till arbetsrättsliga regler. Bolaget utnyttjar det, säger Jörgen Karlsson, ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Fastighetsanställdas Förbund har inlett en stor granskning av städbolaget och ett annat av deras bolag. - Jag har inte stött på något liknande städbolag förut. Vad sysslar Växjöbostäder med? De tänker bara på det låga priset i upphandlingen med det här städbolaget, men det är arbetarna som får betala med sina kroppar, säger Jörgen Karlsson, ombudsman på Fastighetsanställdas Förbund.
Under de fem år Jörgen Karlsson har jobbat för Fastighetsanställdas Förbund i Växjö har han haft mycket med det utpekade städbolaget att göra.

Enligt honom är det här inte ett seriöst företag.
- Det kommer ärenden hela tiden från det här städföretaget. De får bidrag för att anställa nyanlända, de kan inte språket och de känner inte till arbetsrättsliga regler. Bolaget utnyttjar det, det är så cyniskt, säger Jörgen Karlsson.
- Anställda får scheman som gör att de blir helt sönderkörda i kroppen, de får inte rätt lön och de får inte betalt för övertidsarbete. Jag driver ärenden om det nu.
- Tidigare betalade de ut lönen på olika datum trots att det är reglerat i kollektivavtalet att lönen betalas den 25, men det har jag fått dem att sköta nu.
Städbolaget tycks göra sig av med personal ganska lättvindigt också, enligt Jörgen Karlsson.
- Varför byter de ut personal hela tiden? Dessutom förfalskades en anställds namnunderskrift på ett dokument där han påstås säga upp sig själv. Det är väldigt allvarligt, jag har uppmanat honom att polisanmäla det, berättar Jörgen Karlsson.
- Sedan kan man undra vad ett kommunalt bostadsbolag som Växjöbostäder tänker på i upphandlingen. Man kan ställa sociala krav och krav på kvalitet i en upphandling. Men Växjöbostäder tänker bara på priset.
- Faktum är att privata företag tittar mycket mer på kvalitet än kommuner och de betalar ordentligt när de köper städtjänster. De vet att det får det bättre gjort då.

Jörgen Karlsson berättar att det generellt är stora problem med oseriösa bolag inom städbranschen i Sverige.
- Många städbolag är oseriösa. De som är seriösa och sköter sig är jättetrötta på de oseriösa städbolagen. Det är skattefusk och utnyttjande av nyanlända. I facket har vi svårt att nå de människorna, de kommer från länder där facket inte finns.
Fastighetsanställdas Förbund granskar just nu ett annat bolag som är kopplat till det utpekade städbolaget.
- Vi ser att det bolaget aldrig har betalat in pensionspengar och avtalsförsäkringar till personalen. Det här bolaget har inget kollektivavtal. Jag har nu lämnat in en framställan till dem för en förhandling om att skriva på ett kollektivavtal.
- Sedan får vi se. Vi brukar först kontakta dem och prata med dem för att försöka hjälpa dem med att göra rätt. I nästa steg kan det bli aktuellt med skadeståndskrav och en rättslig process, förklarar Jörgen Karlsson.
hans nilssonUnder de fem år Jörgen Karlsson har jobbat för Fastighetsanställdas Förbunds kontoret i Växjö har han haft mycket med det utpekade städbolaget att göra. Foto: Hans Nilsson