NYHETER 2020-3-31 KL. 18:24

Erik Måneld på MäM fortsätter ha öppet: ”Vi kommer inte ge upp”

Av Hans Nilsson

Erik Måneld på MäM fortsätter ha öppet: ”Vi kommer inte ge upp”
Erik Måneld på MäM i Italienska Palatset har tappat 75 procent av intäkterna i spåren av corona. - Vi kommer fortsätta ha öppet på luncherna, vi kommer inte lägga ned, säger han. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den vegetariska restaurangen MäM i Italienska Palatset i Växjö har på kort tid tappat 75 procent av intäkterna i spåren av corona - men ägaren Erik Måneld har inga planer på att ge upp.- Vi har lunchöppet som vanligt, vi kommer inte stänga, säger Erik Måneld.
MäM - Mer än Mat - startades som ett samarbete mellan kocken Erik Måneld och det sociala projektet Macken för drygt ett år sedan.
Erik Måneld och Macken, som nu har gått i konkurs, gick skilda vägar i början på året.

Den 3 februari öppnade Erik Måneld restaurangen i egen regi. I samma lokaler och med samma koncept med 100 procent vegetarisk och ekologisk hållbar mat från lokala producenter.
MäM har haft kvällsöppet, lunch, catering, event och konferenser. Men den senaste tiden har det mesta av det inte gått att genomföra på grund av corona.
- Allt som innebär större sällskap och evenemang är inställt, även cateringen. På luncherna har vi kanske 20 gäster totalt istället för 40, och då går det precis jämnt ut, berättar Erik Måneld.

MäM har inga anställda som riskerar att varslas. Det är Erik Måneld, som är ansvarig, och en annan kock som jobbar på MäM som två egna företagare. Hon lagar mat och fakturerar honom för sina tjänster.
- Vi tar en gemensam smäll kan man säga. Men restaurangen drar inte in tillräckligt med pengar nu för att ha två kockar här. Hon gör något annat i sitt företag numera, förklarar Erik Måneld.
Nyligen gick MäM ut på Facebook och berättade att man bestämt sig för att ha öppet så länge som folk väljer att komma och äta, om inte myndigheterna kommer med andra riktlinjer.
Man påpekade även att de inte arbetar om de har det minsta lilla symptom och att de arbetar med högsta hygien i köket som vanligt.
- Vi kommer fortsätta ha öppet på luncherna, vi kommer inte lägga ned. Just nu driver jag det här som ett hobbyprojekt. Visst ska hyran, försäkringarna och råvarorna betalas, men jag kan leva enkelt och äta nässlor och kål som jag odlar själv, säger han.
- Vi hade precis kommit igång nu med restaurangen igen och fått upp gästantalet. Så det är tråkigt att det har blivit så här, men det är som det är. Dessutom vänder den här krisen till slut, jag har redan börjat jobba med uteserveringen här nu, säger Erik Måneld.
- Men frågan är vad som händer när vi är på andra sidan den här krisen. Det är inte säkert att de restauranger som tvingas stänga i den här krisen kan öppna igen. Vi som är småföretagare med små marginaler får inga lån och ingen hjälp alls i den här krisen.

hans nilsson

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter