NYHETER 2021-10-3 KL. 12:00

Episk minivisfestival på Vislanda bibliotek

Av Josefin Petersson

Episk minivisfestival på Vislanda bibliotek
Från vänster Axel Sondén, Anna Cochrane som spelade fiol, Petra Haraldson, Pia Edström som körade och Christopher Andersson Bång. Foto: Josefin Petersson

VISLANDA. Förra veckan var det en episk minivisfestival på Vislanda bibliotek med Axel Sondén, Christopher Andersson Bång och Petra Haraldson. De är tre vänner som gick på samma folkhögskola i Västervik. Sedan har den här spelningen blivit uppskjuten på grund av pandemin.
– En episk minivisfestival är i vårt fall tre visartister som spelar tillsammans, vi kallar den för episk för att det är någonting som är ofantligt eller stort, det är mustiga texter. Det finns inte så mycket utrymme för visor i dagens musikvärld så då ville vi skapa en egen liten minivisfestival, säger Christopher Andersson Bång.

Från början vara minivisfestivalen tänkt som en releaseturné och att de skulle släppa musik alla tre, men det är bara Christopher Andersson Bång som hunnit släppa sitt album Segervittring. De tycker däremot att det är svårt att beskriva sig själva som musiker.
– Det är inte så lätt att beskriva sig själv, men för att göra det lite lättare så håller jag på med visa, pop och folkmusik så att jag kallar det för visfolkfusion. Sedan tycker jag att historien är det centrala, snarare än att det ska låta vackert, säger Axel Sondén.
– Jag skriver väldigt mycket små biografier om människor, de sista två skivorna har jag försökt blanda skotsk folkmusik med svensk visa, säger Christopher Andersson Bång.
– Jag började sent med musik och skulle beskriva mig själv med vispop, jag har inte lika mycket episka inslag som Christopher och Axel, men jag tycker berättandet är viktigt, det är viktigt att sätta människor i fokus, säger Petra Haraldson.

Nu framöver när restriktionerna släpps har de på Vislanda bibliotek lite andra aktiviteter på gång, bland annat barnteater den 19 oktober och sagoberättande den 28 oktober. Den 11 november har de en kombinerad föreläsning och konsert för vuxna med Kristian von Svensson i samband med demokrativeckan. De har däremot inget inplanerat för våren ännu.
– Vi har haft flera liknande evenemang tidigare med musik och det är därför vi har satsat på och fixat en scen med lampor och draperiet bakom, detta är första riktiga spelningen som vi kan ha live inför publik på den här scenen. Det är den här typen av evenemang som vi satsar på med musik, säger Gunilla Sunesson, bibliotekarie på Vislanda bibliotek.

Josefin Petersson