NYHETER 2020-9-26 KL. 18:16

Ensemble Cor bjöd på en imponerade föreställning

Av Hans Nilsson

Ensemble Cor bjöd på en imponerade föreställning
Mats Gustavsson har en speciell talang för komik som han skickligt balanserar med svärtan i berättelsen i tonfall i repliker och kroppsspråk. Här ses han i en scen med Jonas Holmberg, Ulrik Tengius och Sofie Svensson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ensemble Cor fick äntligen ha premiär på föreställningen ”Sista dansen på Bäckberga” på Växjö teater.
De bjöd på en härlig och fartfylld föreställning med energi, humor, passion och spelglädje. Lokaltidningens reporter lämnade föreställningen med ett lyckligt leende på läpparna.
Anette Rosén, som är regissör av ”Sista dansen på Bäckberga”, sa i en intervju i Lokaltidningen nyligen att ensemblen aldrig har varit bättre än nu.

”Vi har ju haft mer tid än någonsin att repetera under mars, april, maj och i augusti. Så allt sitter som en smäck nu, berättade Anette Rosén, Studiefrämjandet Småland-Gotland.
Och det visade sig stämma vid premiären den 18 september av föreställningen som utspelar sig på ett mentalsjukhus någonstans i Småland 1969.
Det var en imponerande uppvisning från början till slut, under nästan en och en halv timme. Det fanns inte en enda tråkig sekund i den här bejublade dansföreställningen, som även innehöll två sångsolister och skådespeleri.

Alla aktörerna gav allt på scenen på Växjö Teater där Textilgruppen hade skapat scenografin. Det fanns en stor passion och glädje i allt de gjorde.
Föreställning väjer inte för svåra frågor om tvångssterilisering och psykiska sjukdomar. Men trots att det är ett mörkt tema i manuset, som Mikael Beerman har skrivit, finns här samtidigt mycket ljus, värme och humor.
Handlingen påminner om Gökboet. En roman från 1962 av Ken Kesey som blev till en amerikansk film 1975 i regi av Miloš Forman och med Jack Nicholson i en huvudroll.

Sjuksköterskan Agda, som spelas mycket övertygande av Sofie Svensson, har vissa likheter med Syster Ratched i Gökboet. Och det är menat som beröm.
Mats Gustavsson spelar psykologen Arne på ett förtjänstfullt vis. Han har en speciell talang för komik som han mycket skickligt balanserar med svärtan i berättelsen när det gäller tonfall i repliker och kroppsspråk.
Men som sagt, alla i den här ensemblen är klockrena. Att exempelvis se Maja Engstrand när han dansar med total inlevelse och passion är en upplevelse som griper tag i en.
Precis efter premiären bytte Lokaltidningen några ord med en uppspelt Mats Gustavsson.
- Jag var inte nervös, jag är aldrig nervös när jag uppträder, förklarade Mats Gustavsson, som tyckte det var skönt att de äntligen fick framföra ”Sista dansen på Bäckberga”.

Den här föreställningen med Ensemble Cor skulle egentligen ha haft premiär den 4 och 5 april i år på Växjö teater.
Coronaviruset satte käppar i hjulet och allt sköts upp till i höst. Nu har det spelats totalt fyra föreställningar från den 18 till den 20 september på Växjö teater med en publik på högst 50 personer per föreställning.
Men regissören Anette Rosén hoppas att det kan bli fler föreställningar med ”Sista dansen på Bäckberga”.
- Det är så många som har sagt att det här var en fantastisk föreställning och att fler borde få se den. Så om man släpper på coronarestriktionerna hoppas jag att vi kan ha två föreställningar till våren 2021, säger Anette Rosén.

hans nilsson
Det blev en fartfylld föreställning med Ensemble Cor när de hade premiär på "Sista dansen på Bäckberga” på Växjö teater. Här med Ola Rosén som spelar Sven som är en praktikant som sätter fart på mentalsjukhuset Bäckberga. Foto: Hans NilssonSofie Svensson som spelar sjuksköterskan Agda och Mats Gustavsson som gör psykologen Arne var två av de duktiga aktörerna i ”Sista dansen på Bäckberga”. Foto: Hans Nilsson