NYHETER 2022-5-12 KL. 12:05

En stor dag för barnen i Uråsa - skolan firar 100 år

Av Hans Nilsson

En stor dag för barnen i Uråsa - skolan firar 100 år
Uråsa skola är en liten och trygg landsbygdsskola som i år har 35 barn. Den 18 maj firar skolan 100-årsjubiluem. På bilden syns två i personalen: Maria Bengtsson, fritidspedagog och Javad Vaezi, resurslärare. Foto: Ellen Karlsson

URÅSA. Den 18 maj är en stor dag i Uråsa - då firar Uråsa skola 100 år. Skolbarnen kommer ha skola som för 100 år sedan och gå klädda i förkläden och kepsar och som de själva har sytt och tillverkat.- Barnen har längtat efter den här dagen länge, säger Marie Bengtsson, fritidspedagog på Uråsa skola.
Uråsa skola, runt 25 kilometer söder om Växjö, är en liten och trygg landsbygdsskola mitt i kyrkbyn. En f–3-skola som inte brukar ha mer än ett 30-tal barn och som i år har 35 barn.
Här finns tre lärare, en resurslärare och en fritidspedagog, och hon heter Marie Bengtsson. Hon började jobba på Uråsa skola för fem år sedan efter att ha varit på flera skolor i södra Sverige som fritidspedagog sedan 1999.
Marie Bengtsson har aldrig trivts så bra som på Uråsa skola.
- Det är en liten skola med väldigt trevliga barn. Vi är alltid tillsammans med barnen, så vi har tid med dem och vi ser alla barnen. Om det är någon som är ledsen, till exempel, så ser vi det och kan prata med barnet. Alla skolor borde vara så här små. Det är bra för barnen. Sedan har vi som jobbar här ett mycket bra samarbete också, förklarar hon.

Marie Bengtsson arbetar mycket med textilier och med fritt skapande med barnen som fritidspedagog. Det är hon som har hållit i mycket av förberedelserna inför 100-årsjubileumet på skolan som hålls den 18 maj.
- Alla barnen har fått prova på att sy på symaskin, de syr små djur för hand först tills de är lite vana. Våra 6-åringar här på skolan klarar att sy själva med symaskin. Barnen har sytt egna förkläden och kepsar som man hade för 100 år sedan och som de ska ha på sig den 18 maj när Uråsa skola firar 100-årsjubileum, berättar hon.
Den 18 maj från klockan 15.00 är det öppet hus för föräldrar och andra som vill besöka Uråsa skola. Då ska barnen ha skola som för 100 år sedan. Pojkarna och flickorna kommer att stå i led och hälsa på skolfröken.
- Det här är stort för barnen, de längtar efter detta. Vi har visat bilder på hur barnen klädde sig för 100 år sedan och berättat hur det var i skolan på den tiden. Att barnen kunde hamna i skamvrån och få stryk av läraren och att de inte fick mat i skolan utan hade smörgåspaket med sig till skolan.
Det blir bland annat tombola, lotteri, fiskedamm och tipsrunda.
- Barnen ska sjunga en sång som de har gjort själva också, den handlar om Uråsa och skolan, berättar Marie Bengtsson, som dessutom utlovar en rolig överraskning för barnen.
Uråsa skola betyder mycket för bygdens folk. Många av föräldrarna och mor- och farföräldrarna har själva gått i den här skolan, som har legat på samma plats i byn i 100 år.

Föräldraföreningen är väldigt engagerad i skolan. Den 18 maj ska de ordna med korvförsäljning och hoppborg.
- Skolan är mycket viktig i Uråsa. Den var nedlagd i några år, sedan var det centerpartisten Gunnar Elm i Uråsa som såg till att öppna skolan igen.
Marie Bengtsson som är född och uppvuxen i Växjö har själv kopplingar till Uråsa.
- Min mormors mor kom från Uråsa och jag har släktingar här som jag inte kände till när jag började här 2017. Jag visste inte det innan jag började jobba här, det är folk i Uråsa som har berättat det för mig.
hans nilsson


Freja Skärkarl, Simone Wilson, Elsa Hagelberg och Minna Karlsson och de andra barnen på Uråsa skola har fått sy egna förkläden som man hade för 100 år sedan Foto: Ellen KarlssonFreja Skärkarl, Simone Wilson, Elsa Hagelberg och Minna Karlsson på Uråsa skola ser fram emot att fira 100-årsjubileum den 18 maj i kläder som man hade förr. Foto: Ellen Karlsson