Klik venligst
NYHETER 2021-5-14 KL. 17:57

Emilshus har köpt fastigheter av Anders Öhman för 1, 2 miljarder

Av Hans Nilsson

Emilshus har köpt fastigheter av Anders Öhman för 1, 2 miljarder
Emilshus har köpt tre fastigheter mitt i Växjö centrum av APP Fastigheter. Det är bland annat Kloster 8 på Storgatan 18. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Fastighetsbolaget Emilshus har köpt flera kommersiella och mycket kända lokaler i Växjö av Anders Öhmans bolag APP Fastigheter AB till ett värde av runt 1, 2 miljarder kronor. APP Fastigheter har sålt hela sitt fastighetsbestånd till Emilshus förutom Iconhuset.
- Det här är vår största affär någonsin. Växjö är en fantastisk stad, det finns en motor och en tillväxt som gör att vi vill vara i den staden. Vi ska växa ännu mer i Växjö, berättar Jakob Fyrberg, vd för Emilshus med säte i Vetlanda.
I november 2020 skrev Lokaltidningen att Emilshus köpt fastigheten med JKS Golv och HTH Kök på Mörners väg 112 i Växjö. Köpet ingick i en större satsning på Växjö och Småland.

Emilshus har bara har funnits i tre år. Fastighetsbolaget har fokus på redan uthyrda kommersiella fastigheter med hög direktavkastning.
Man satsar nu enormt på Växjö och äger bland annat fastigheten där Åhléns Outlet har öppnat på handelsplats I11 i Växjö och grannfastigheten som Willys hyr in sig i på. I höstas hade bolaget förvärvat nio fastigheter i Växjö på ett år.
Men nu slår man alla rekord med ett förvärv av ytterligare 17 fastigheter i Växjö. Emilshus har tecknat avtal om ett förvärv av 82 000 kvadratmeter kommersiella lokaler i Växjö för en köpeskilling om 1, 205 miljarder kronor.
Det är APP Fastigheter - med Anders Öhman och Anders Svensson - som säljer hela sitt fastighetsbestånd till Emilshus - förutom Iconhuset vid Värendsvallen som stod klart 2018.
- Den här affären ger oss en betydande vinst och en stark finansiell ställning inför framtiden, det är extra kul att det är ett småländskt fastighetsbolag som är köpare. Det finns också goda förutsättningar till fler affärer mellan bolagen i framtiden, säger Anders Öman, ordförande på APP Fastigheter, i en artikel i tidningen Fastighetsvärlden.

Emilshus har köpt tre fastigheter mitt i Växjö centrum av APP Fastigheter. Det är Unaman 1 på Storgatan 7, Djäknen 1 på Linnégatan 6 och Kloster 8 på Storgatan 18.
I affären ingår även exempelvis fastigheten där Röda Korset är på Arabygatan 35, Småländska Bil på Södra Ringvägen 7 och Holmgrens Bil på Vaktvägen 3.
Dessutom ingår bland annat Coopbutiken på Norremarksvägen 1 och Balcos fastighet på Älgvägen 4.
Förvaltningsfastigheterna tillträds den 31 maj och projektfastigheterna löpande under 2021 och 2022.
Enligt Fastighetsvärlden består portföljen i Växjö till stora delar av långa hyresavtal tecknande med välkända hyresgäster.
En av dessa är Bauhaus som tecknade avtal med APP i oktober 2010, men som nu får Emilshus som hyresvärd.
- Fastighetsägande är en lokal verksamhet och Emilshus är ett lokalt fastighetsbolag med starka kopplingar till de orter där vi verkar. Detta är nyckel till vår framgång, menar Jakon Fyrberg.

I Lokaltidningen har han tidigare sagt att Emilshus prioriterar Växjö eftersom det är en ort med god tillväxt och väl fungerande näringsliv.
Emilshus siktar på att bli ett av det största fastighetsbolagen på den kommersiella sidan i Småland. Genom den här affären ökar Emilshus sitt fastighetsbestånd till närmare 4,5 miljarder.
- Växjö utvecklas på ett fint sätt och vi kommer satsa ännu mer på Växjö. Det är en fantastisk stad med fantastiska människor. Vi har redan tre-fyra anställda på vårt förvaltningskontor i Växjö, men den personalstyrkan kommer fördubblas redan i år, säger Jakob Fyrberg.

Anders Öman och Anders Svensson startade APP Fastigheter 2014. Deras bolagsgrupp omsätter 2,1 miljarder kronor i år och har drygt 420 medarbetare, enligt Fastighetsvärlden.
I deras företagsgrupp ingår till exempel Proptech Sweden med Ömangruppen och Axcell Fastighetspartner.
Efter affären med Emilshus kommer APP Properties, projektutvecklingsverksamheten, att gå ihop med Gärahovs Bygg, byggverksamheten, som två egna bolag under APP Group som är nybildad.
- Försäljningen och renodlingen skapar stora möjligheter till fortsatt utveckling. Vi kommer fortsätta vara en drivande stadsutvecklare och göra det vi redan gör, men göra det mer och bättre, säger Anders Svensson, vd på APP Group, till Fastighetsvärlden.


hans nilsson


Emilshus har bland annat köpt Unaman 1 på Storgatan 7 av APP Fastigheter.Foto: Hans Nilsson- Växjö är en fantastisk stad, det finns en motor och en tillväxt som gör att vi vill vara i den staden, berättar Jakob Fyrberg, vd för Emilshus med säte i Vetlanda. Foto: Emilshus, pressbild