NYHETER 2022-5-12 KL. 12:01

Ellen hyllar Bodil Malmsten

Av Hans Nilsson

Ellen hyllar Bodil Malmsten
Föreställningen på Nygatan 6 med sångerskan Ellen Sundberg och pianisten Jonatan Lundberg heter "Ett bloss för Bodil Malmsten". Foto: Marléne Nilsén

VÄXJÖ. På tisdag den 17 maj klockan 19 hyllar sångerskan Eller Sundberg en av våra största författare och poeter - Bodil Malmsten (1944-2016) - på Nygatan 6 i Växjö.
Föreställningen går under namnet ”Ett bloss för Bodil Malmsten”. Förra året gav Ellen Sundberg ut en skiva med just den titeln, där hon tillsammans med pianisten Jonatan Lundberg tonsatte elva dikter av Bodil Malmsten.

Bodil Malmsten älskade sin hembygd i byn Bjärme i Näs församling i Jämtland och var drivande i att Ellen Sundberg lämnade engelskan för att utforska den svenska melodin.
Föreställningen bildar en brygga mellan två generationer jämtländska konstnärer. Om död, saknad, längtan och utanförskap. Om rotlöshet och rötter. Om stad och land.
Bodil Malmsten beskrev det själv så här: ”Det är så vackert i Jämtland att någon måste förvalta det sköna och sprida det, och det uppdraget har Ellen och jag fått av en högre makt.”
Förutom Ellen Sundberg står pianisten Jonatan Lundberg på scenen den 17 maj på Nygatan 6. Programmet är en del av Elin Wägner-veckan.hans nilsson