Klik venligst
NYHETER 2020-11-23 KL. 18:46

Eleverna vill bekämpa cancer med sitt UF-företag

Av Hans Nilsson

Eleverna vill bekämpa cancer med sitt UF-företag
Filip Pettersson och Linus Johansson har startat UF-företaget Wefight4u har som mål att sälja produkter och att ordna evenemang för att kunna skänka överskottet till cancerforskning. Foto: Privat

VÄXJÖ. Det nystartade UF-företaget Wefight4u har som mål att sälja produkter och att ordna evenemang för att kunna skänka överskottet till cancerforskning.
- Det känns som att man gör nytta med det här företaget, och det känns bra, säger Linus Johansson som driver det ihop med Filip Pettersson. Linus Johansson och Filip Pettersson är 17 år och går andra året på Ekonomiprogrammet på Växjö Fria Gymnasium.

När de skulle dra igång ett UF-(Ung Företagsamhet)-företag visste de precis vad de ville satsa på.
- Vi ville inte bara ha ett företag för företagets skull, utan vi kände att det skulle vara en mening med det och att vi skulle göra nytta med företaget. Vi vill få fler att bidra till att bekämpa cancer, det här är något som många har erfarennhet av också, säger Linus Johansson.
För några år sedan kom en tragisk händelse mycket nära Linus Johanssons och Filip Petterssons liv när en av deras kompisars mamma gick bort i cancer.
Det skakade om dem och satte spår hos dem. Därför valde de nu att satsa på ett UF-företag där affärsmodellen går ut på att sälja produkter och att ordna evenemang där överskottet går till olika typer av cancerforskning, som bröst och prostata.
Företaget heter Wefight4u UF. De lät trycka upp 100 tygkassar på TC Textiltryck i Växjö för de som vill bekämpa cancer och som vill skippa plastpåsarna för en bättre miljö.
De säljer tygkassarna via Facebook och Instagram, och det har gått lysande hittills.
- Vi sålde slut på alla tygkassarna på en vecka, så nu planerar vi att göra 200 tygkassar till, säger Linus Johansson.
Planen var dessutom att anordna en sprinttävling runt Växjösjön med olika företag.
- På grund av corona går det ju inte ha den tävlingen nu med en massa folk, men vi hoppas kunna ha det till våren istället, säger Linus Johansson.

I slutet av det här året skänker de 15 procent av intäkterna från försäljningen av tygkassarna och hela insamlingen till cancerfonder.
Linus Johansson och Filip Pettersson kommer att stå på Stortorget på onsdagar eller lördagar mellan klockan 8 och 13 för att sälja tygkassarna och marknadsföra Wefight4u.
Dessutom ska de ha en webbshop i en snar framtid.
- Vi kommer göra allt för att vår idé ska gå så långt som möjligt under UF-året och att vår försäljning och hela vår insamling till cancerfonder ska bli så stor som möjligt. När UF-året är slut hoppas vi att vi kan fortsätta med det här företaget, berättar Linus Johansson.

hans nilsson


Filip Pettersson och Linus Johansson lät trycka upp 100 tygkassar för de som vill bekämpa cancer och som vill skippa plastpåsarna i världen för en bättre miljö. Foto: Privat