Klik venligst
NYHETER 2020-2-17 KL. 10:25

Efter branden på Ica Maxi: ”Det här kommer kosta oss flera miljoner”

Av Hans Nilsson

Efter branden på Ica Maxi: ”Det här kommer kosta oss flera miljoner”
- Branden kommer kosta oss flera miljoner och försäkringarna täcker inte allt. Lyckligtvis har vi ett stabilt företag och vår personal har gjort en helt makalös insats, säger Johan Herdeby, delägare och vice handlare på Ica Maxi. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Branden på Ica Maxi i Växjö nyligen slår hårt mot butiken och företaget.- Vi kommer göra betydande förluster, det kommer kosta oss flera miljoner och försäkringarna täcker inte allt. Lyckligtvis har vi ett stabilt företag och vår personal har gjort en helt makalös insats, säger Johan Herdeby, delägare och vice handlare på Ica Maxi.
Det var strax före klockan 18 söndagen den 2 februari som brandlarmet gick på Ica Maxi på Grand Samarkand i Växjö.
Branden hade startat på Fixa-avdelningen på Ica Maxi. Det var fullt med kunder inne i butiken.
- Lågorna brann upp till taket, sprinklersystemet begränsade branden och räddade kanske butiken. Det var ingen som blev skadad, men det här är ett trauma för personalen och kunderna, säger Johan Herdeby på Ica Maxi.

Polisen gick ut med att det var en misstänkt mordbrand. Man grep en 18-årig man och två flickor under 18 år misstänkta för att ha startat branden på Ica Maxi. De anhölls misstänkta för grov mordbrand.
Senare häktades den 18-årige mannen misstänkt för grov mordbrand. De två flickorna släpptes eftersom de är under 18 år, men de är fortfarande misstänkta.
- Vi är glada för att vi har en så bra kameraövervakning i butiken. Med hjälp av den och övrig bevisning kunde polisen gripa tre misstänkta, säger Johan Herdeby.
- Nu låter vi domstolen avgöra vem som är skyldig och inte, ännu är ingen dömd. Men det är respektlöst mot människoliv att göra så här. Jag tror att det var en slump att det skedde just här, en slump som får stora konsekvenser. Det är sorgligt att sånt här sker, men vi kommer sannolikt kräva de skyldiga på skadestånd.
- Det är generellt en ökad otrygghet i Växjö och vi har haft stora problem de senaste åren på området med ungdomsgäng som har gått in i butiken och stökat och stulit. Vi har lyckats stävja det genom att anlita fler uniformerade och civila väktare. Men jag ser ingen koppling mellan de gängen och branden.

Branden släcktes snabbt tack vare sprinklersystemet och räddningstjänstens insats och inga människor kom till skada. Men det blev stora rökskador på varorna i butiken och vattnet från sprinklersystemet har orsakat vattenskador i golvet. Fixa-avdelningen, där branden uppstod, är helt avskärmad med en gigantisk presenning.
- Det blev väldigt omfattande rök- och vattenskador i hela butiken. Vi var tvungna att rengöra alla hyllor och kasta alla öppna livsmedel som frukt och grönsaker och ostar och charkuterivaror i delikatessdisken.
- Alla tillbehör till bebisar och kläder till barn var det bara att kasta också. Sedan har vi reat ut sängkläder, tyger, handdukar och underkläder.
Det som kunde tas tillvara har vi skänkt till olika välgörenhetsorganisationer som vi samarbetar med även till vardags.
Kostnaderna för branden blir enorma för Ica Maxi i Växjö.
- Det här kommer kosta oss mångmiljonbelopp. Vi stängde hela måndagen och förlorade intäkter och vi har fått kasta en massa varor, sedan har det varit uppemot 20-30 man här från saneringsfirman och utöver det ett stort antal hantverkare. Vi kommer inte kunna använda alla ytor i butiken förrän om ett par veckor. Då är vi kanske back in business, men inte ens då med alla varor på plats.

Johan Herdeby vill lyfta fram personalen på Ica Maxi och den insats den har stått för efter branden. Han är full av beundran.
- Vår personal har varit helt fantastisk, man har ställt upp till 100 procent och jobbat över efter branden. Jag är ödmjukt tacksam och stolt över deras imponerande insats.
- De i personalen som känner sig otrygga och mår dåligt efter det här har fått hjälp med samtal med HR-chefen och vi kommer även få krisstöd från Ica centralt.


hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter